11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnaprognoos: toiduainete kõrged hinnad püsivad

Täna tutvustas põllumajandusministeerium koos konjunktuuriinstituudiga toiduainete hindadega seonduvat.

"Nii palju, kui praegu pole enne toiduainete hinnatõusust räägitud," ütles konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Samuti toob Josing välja, et tegemist pole ainult Eesti trendiga, kus toiduainete hinnad tõusevad. "Tegemist ei ole ainult Eesti trendiga, vaid nähtus puudutab kogu maailmaturgu," nentis Josing. "Eesti on põllumajandustootja maa, näiteks toodab Eesti 95% piimatoodetest," ütles Josing.

Viimane on üheks tugevaks argumendiks, miks Eestis põllumajandussaaduste hinnad tõusevad.

Josing toob välja ka fakti, et Eesti toiduainete hind on ainult 13 % odavam Hollandi hindadest. Teatavasti on Hollandis aga suuremad sissetulekud.

Populaarseks kujunenud põhjuseks bioenergia laiaulatuslik kasutamine maailmas kõlas ka Josingu suust. "Euroopa Liit propageerib aktiivselt üleminekut biokütusele. Vajame analüüsi, kuidas need kaks turgu - põllumajandus ja kütus - koos hakkama saavad,"ütles Josing.

Josingu sõnul olid augustikuus piimatoodete jaehinnad kõrgemad kui tarbijahinnaindeks. "Piima ja piimatoodete hinnad püsivad kõrged," sõnas instituudi põllumajandusturu uuringute sektori juhataja Pille Liivaauk.

Liivaauk tõdeb ka, et lihatoodete osas ei ole survet hinnatõusuks. "Broilerihind sõltub sellest, mis meie ainuke broileri tootja plaanib," sõnas Liivaauk.

Teraviljahinnad on samuti tõusnud. "Riiklikud varud pole kunagi nii madalad olnud kui praegu," sõnas Liivaauk. "Paljud teraviljamüüjad hoiavad oma varusid, sest loodavad, et hind kasvab veelgi," nentis Liivaauk. "Teraviljahinna tõus jätkub kuni uue saagi saamiseni," sõnas Liivauk.

Josingu sõnul on kõige rohkem haavatav leibkond, kes saab ühe inimese peale kuus kulutada toidule 500 krooni.

Põllumajandusminister Helir Valdur Seeder näeb ühe lahendusena, kuidas olukorda parandada konkurentsis. "Konkurents turul on jäänud väiksemaks. Turul on üksikud tegijad, kes dikteerivad hinda. Kogu turu toimimisel on arenguruumi küll," sõnas Seeder.

Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnaprognoos:

Piim ja piimatooted- kõrge hind püsi, juustu ja või kallinemine jätkub, toorpiima hind tõuseb.

Liha ja lihatooted, munad-surve hinnatõusule, sest söödakulud kõrge teraviljahinna tõttu kasvanud.Teravili ja teraviljatooted- hind aastatagusest oluliselt kõrgem, sest maailmas suur nõudluse kasv eksporditurgudelt ja biokütuse sektorist ning riiklikud varud ajalooliselt madalamal tasemel, tootjad hoiavad jätkuva hinnatõusus ootuses vilja, kõrge rapsi hinna tõttu kasutatakse üha suuremat osa põllumaast rapsikasvatuseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960