28. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

WSJ: teravilja hinnatõus kujundab maailma toiduturu ringi

Teravilja hinnatõus ning kasvav nõudlus on maailma toiduturul kaasa toonud viimase 30 aasta suurimad muutused, mis puudutavad nii tarbijaid, talunikke, suurkorporatsioone kui ka maailma nälgivaid elanikke, kirjutab Wall Street Journal.

Odava teravilja ajad on möödas. Järjest rohkem on analüütikuid ja toidutööstuse juhte, kelle hinnangul ei ole sedakorda tegemist enam ajutise hinnatõusuga, mille põhjustaks näiteks saagi ikaldumine, vaid tõus võib jätkuda vähemalt 10 aastat ja üles viia kõigi toiduainete hinnad, kirjutab leht.

Põhjuseks järsult kasvanud nõudlus Aasias ja Ladina-Ameerikas ning biokütuste tootmine. Tulev aasta tõotab järjestikku tulla juba kolmas, kus maailm tarbib teravilja rohkem kui toodab, sulatades viljavarud madalaimale tasemele 70ndatest.

Ameeriklaste jaoks kasvavad toidukaupade hinnad viimase 17 aasta kiireimas tempos. Nii saia kui ka piima hind on mullusega võrreldes pea veerandi võrra kallinenud. Itaalias protestiti hiljuti pasta hinnatõusu vastu, Mehhikos on valitsus tortilladele hinnalae kehtestanud. Pakistan piirab teravilja eksporti, et ohjeldada siseturul toidukaupade hinnatõusu. Ning ka Venemaa ja Ukraina piiravad eksporti.

Toidukaupade tootjatel on suuri raskusi hinnatõusu edasikandmisega supermarketitele, mis eelmise järsu hinnatõusuperioodiga võrreldes 70ndatel on täna palju tugevama turupositsiooni ja kauplemisjõuga. Humanitaartöötajad kurdavad, et toiduabi eelarve ostujõud sulab kokku.

Suurimad võitjad toimuvast on talunikud. USA põllumajandusministeeriumi hinnangul kasvavad USA talunike netotulud tänavu 48% rekordilisele 87,1 miljardile dollarile. Oodates põllumeeste ostutuuri, on börsil omakorda tõusutrendis põllumajandustehnikat, väetisi ja muid sisendeid tootvate firmade aktsiad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960