11. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vendade Rüütmannide salaarmastus - ubinaäri

Kommest Auto omanik Toomas Rüütmann ja tema vend Toivo unistavad ülejäänud elu veeta Katre ja Kristaga. Just neile kahele Eestis aretatud õunasordile on vennad rajanud suurt tulu tõotava ubinaäri.

Kui Baltimaade Peugeot'-kuningas Toomas Rüütmann ja tema vend Toivo kolme aasta eest Mulgimaale Polli külla piraka tüki maad ostsid ning sõstra- ja õunaistikuid kasvama hakkasid, vaatasid kohalikud neid kui ületöötanud linnainimesi. Nüüd on nad Eesti suurima õunaaia omanikud. Vendade Ubinate, nagu kohalikud neid kutsuvad, unistus on tuua Eesti õun poodidesse ning viia äri kasumisse.

"Oleme põlised Tallinna poisid ja meie Sõpruse puiestee lähedal asuvas kodus oli suur õunaaed. Lapsest saadik oli meie toidulaual õun," meenutavad vennad.

Toomas istutas istanduseidee ka Toivo pähe ja 2003. aastal oli meeste otsus küps - tuleb ise ubinaäri püsti panna.

"Hakkasin kaardistama endisi sovhoose. Vaatasin, kus olid asunud kunagised õunakasvatuskeskused, ja uurisin, mis on kinnistutest saanud," räägib Toivo.

"Siis hakkasin kõiki neid läbi sõitma, umbes kuu aega võttis. Äkki nägin internetis kuulutust, et Pollis on maa müüa," meenutab Toivo äri algust.

Tulevikus sirgub istanduses 75 000 õunapuud

Sissesõit Rüütmannide valdusse jätab mulje, nagu oleks sattunud Lõuna-Prantsusmaa viinamarjapõllule. Paremat kätt lookleb lopsakate lehtedega mustsõstraistandus, paremale jääb hoidla ehitus, pärast mida laiub hiigelsuur traataiaga piiratud õunaaed. Kokku on plaanis istutada 75 000 õunapuud.

Toomas jalutab noorte õunapuude vahel, pilk sügiseses taevas. Ta ütleb, et sai inspiratsiooni istanduse rajamiseks Prantsusmaa viinamarjaistandustest. "Käid, jalutad, vaatad, kuidagi ilus ja rahulik on siin. Kohe ei tahagi pühapäeval tagasi linna minna. Puud on ja jäävad. Istandused on põlvkondade pärandus," räägib värske vanaisa.

Peavalu valmistavad närilised ja põudPäris muretult ei lähe aga ükski äri. Õunaistanduses teevad peavalu närilised, aia alt poevad läbi rebased, jänesed. Möödunud aasta põuane suvi oleks aga puudele karuteene teinud. "Panime kahetonnised pütid traktorile ja sõitsime puu juurest puu juurde, ikka tsorr ja tsorr lasime igaühele vett," räägib Toivo.

Toomas toonitab mitmel korral, et istanduse hing ja tegelik töörügaja on Toivo koos abikaasaga. "Vennal on hea vaist. Ta käib ja uurib, mõtleb kõik enne läbi. Ta ju elas siin telgis, nüüd rendib elamist," ütleb Toomas.

Vennad tunnistavad, et äriplaani järgi peaks õunaäri 5,5 aasta pärast hakkama kasumit teenima. "Kogu strateegia on suunatud kvaliteetsele õunale," nendib Toomas. Et tegemist pole emotsionaalse ja asjaarmastaja tasemel aednikukire rahuldamisega, näitab seegi, et õunakasvatuse rajamiseks tehti üle sajaleheküljeline ja 20aastane äriplaan. Tihedat koostööd tehakse Polli Aiandusuuringute Keskuse ning selle vanemteaduri, doktor Kalju Kasega. Just tema aretatud õunasordid Katre ja Krista kasvavad Rüütmanide istanduses.

Toomas lähiaastail autosid õunte vastu ei vahetaKas Toomas Rüütmann, kes alates novembrist usaldab Kommest Auto juhtimise väimehele Raido Toonekurele, vahetab autod õunte vastu?

"Päris nii ei ütleks, olen plaaninud selle aastaks 2011. Me näeme õunaäris suurt tulevikku. Ei tahaks ju Buratino moodi ka, et paned puu kasvama ja ootad, kuni raha kasvama hakkab. Tahame ikka bioloogiliselt seda teha," naerab ta.

KommentaarMilleks seda teadust ikka vaja on, kui mitte selleks, et ettevõtjatel paremini läheks.

Ave KikasPolli Aiandusuuringute Keskuse juhataja

Rüütmannid on teinud seni väga õigeid valikuid, nii istanduse asukoha mõttes kui ka sortide puhul. On tore, et leidub ettevõtjaid, kes nii suurel pinnal Eesti uusimaid õunasorte on nõus kasvatama.

Meil on Rüütmannidega väga hea koostöö ja sel istandusel on suur, suur tulevikulootus.

Kui meie keskus pakub inimestele koolitusi ja nõustamisi alates võsalõikusest kuni sordiaretuseni, on alati Toivo Rüütmann koos abikaasaga kohal. Nad on väga tublid õppijad.

Taust- T T Õunaaedade kasutuses on umbes 112 ha maad.

- Kokku tahetakse istutada 75 000 õunapuud.- Seni on istandus nõudnud ligi 5 mln kr investeeringuid.- T T Õunaaiad plaanib tulevikus tööd anda ligi 10 inimesele.- Esimene saak jõuab poodidesse 2008. aasta sügisel.- Ühe õunaistanduse eluiga on ca 20 aastat.- Ligi 60 ha plaanitakse rajada sõstraistandusi. Tulevikus plaanitakse musti ja valgeid sõstraid tööstusele tooraineks müüa. Valged sõstrad on delikatess, millega on omad plaanid. Näiteks Elysée vahuveini tooraine on just valge sõstar.- Toivo kinkis Toomasele tammevaadis õunabrändi ehk kalvadose, mis mõne aasta pärast on joogiküps.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960