26. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maagi-mehed ostavad inglastelt Rakvere Piima

Maag Grupp ostab inglastest omanikelt Eesti suuremate piimatööstuste hulka kuuluva Rakvere Piima. See on toiduainetööstuses lühikese aja jooksul juba teine tehing, kus Eesti ärimehed asuvad välisomanike asemele.

Maag Grupi nõukogu esimees ja üks omanikke Roland Lepp ütles eile, et Rakvere Piima ost on puhtalt Eesti kapitalil Maag Grupi jaoks seni suurim tehing. "Meie jaoks oli ta kallis tehing, rohkem ei saa öelda," vastas ta küsimusele, kas Rakvere piimatööstuse ostuhind jäi 150 miljoni krooni kanti.

Lepa sõnul on Eesti suuruselt 2.-3. piimatööstus Rakvere Piim korralik firma, saneeritud ja mitu aastat kestnud madalseisust üle saanud.

Rakvere Piim on Lepa sõnul kavas ühendada Maag Gruppi kuuluva Jõhvis toimetava Maag Piimatööstusega. Järgmisel aastal peaks tekkiva ettevõtte käive olema ca 650 miljonit krooni ehk 300 miljoni krooni kaugusel Eesti praegusest linnapiimatoodete turuliidrist ASist Rubla (endise nimega Tere Piimatööstus). Ka on ühendettevõttega Maagil plaanis haarata 5 protsenti Balti riikide piimaturust.

Maag Piimatööstuse tegevjuht Valdis Noppel rääkis, et Maag oli juba pikka aega otsinud võimalust osta mõni piimatööstus Eestist ning Rakvere tööstuse ostmise üle peeti selle omaniku Nevil Hewittiga läbirääkimisi aasta aega.

Noppeli sõnul ei jää eelmisel nädalal allkirjastatud leping Maag Piimatööstusele lähiaastate laienemisplaanides viimaseks.

Rakvere Piima senine tegevjuht Jaanus Vihand jätkab Noppeli sõnul samuti tegevust. "Me näeks küll hea meelega, et ta jätkaks näiteks Maag Piimatööstuse ühe juhatuse liikmena," ütles Noppel.

Rakvere Piima müünud Alpamayo Ltd üks osanikke Nevil Hewitt, kes on olnud ka ettevõtte tegevjuht, elab püsivalt Inglismaal. Lisaks äramüüdavale Rakvere Piimale kuulub Alpamayole Eestis veel paar põllumajandusettevõtet ja osalus Rakveres asuvas Inglise pubis.

Hiljuti välisomanikelt Põlva Piima välja ostnud ettevõtte pikaaegne tegevjuht Aivar Häelm sõnas, et igal juhul on positiivne, kui Eesti ettevõtted saavad eestlaste kätte tagasi. "Piimatööstustel on olnud tegelikult üsnagi juhuslikud omanikud, näiteks Põlva Piim läks hollandlaste kätte seoses Ühinenud Meiereide pankrotiga," rääkis ta.

"Positiivne, kui ettevõtted saavad nende inimeste kätte, kes tunnevad asja ning tahavad asjaga igapäevaselt tegeleda," lisas Häelm.

Häelmi sõnul on pikka aega olnud õhus jutt, et Maag tahab laienemise eesmärkidel osta mõnd Eesti piimatööstust. "Rakvere tehas passib nende praeguse Jõhvi tehase juurde väga hästi," lisas ta. Tehingu võimalikku suurust ei osanud ta arvata.

Kas viimasel ajal kiiresti laieneva Maag Grupi ümber ka välisinvestoreid tiirleb? "Me oleme alles 40sed mehed, mis me siis tegema hakkaksime, kui selle äri maha müüks?" küsis praegu San Franciscos viibiv Roland Lepp vastu. "Tahame ikka tegeleda äriga, mida oskame, niisama puhkama jääda oleks veel vara."

Põlva Piima juht ostis firma Hollandi investoreilt väljaKuu aega tagasi ostis hollandlastest omanikelt oma juhitava tööstuse välja teinegi piimatööstur - Põlva Piima juht Aivar Häelm.

Ettevõtte ostmiseks loodi firma MBO Vara OÜ, kuhu lisaks Häelmile kuuluvad veel Viljar Veevo, Andrus Roiland ja Raul Lusti. Kui palju mehed firma eest maksid, ei soostu nad avaldama, kuid Häelmi kinnitusel on summa üksjagu üle 100 miljoni krooni. Raha ostuks laenati SEB-lt.

Välismaalastelt firma väljaostuga erandliku sammu astunud Põlva Piima juhid tahavad Eesti ühe suurema piimakombinaadi veelgi edukamaks muuta, et see hiljem Baltimaade piimatööstuste koondumise tuules taas müüa.

KommentaarOlime koos partner Jimmy Dickinsoniga Rakvere Piima omanikud enam kui 10 aastat. Võtsime Maagi pakkumise vastu, sest Rakvere Piima ja Maag Piimatööstuse ühendamine loob tugeva firma, millest tõuseb kasu kõigile.

Nevil Hewittm Rakvere Piima üks senistest omanikest

Rakvere Piima müümine annab mulle võimaluse investeerida teistesse äridesse.

Küll aga säilitame osalused oma Eesti piima- ja seakasvatusfarmides, kuhu plaanime järgmisel aastal teha suuri investeeringuid.

MIS ON MIS * Maag Grupp 1996. aastal asutatud Maag tegeles alguses külmutatud kanakoibade Eestisse importimisega.

* 2002. aastal ostis Maag raskustes Filee lihatööstuse ja saneeris selle. Lihatööstuse käive kasvas paari aastaga 2,5 korda.* 2003. aastal ostis Maag samuti õnnetus seisus Jõhvi Piima, millest on tänaseks saanud edukas piimatööstus.* Äripäeva rikaste edetabelis jagavad Maag Grupi suuremad aktsionärid Roland Lepp ja Aivar Saarma 75,5 miljoni krooniga 465.-466. kohta.

TAUST * Veel hiljutisi firmade välisomanikelt tagasioste September 2007 - suurima Eesti ravimifirma Magnum asutaja Margus Linnamäe ostab kolm aastat tagasi välisinvestori kätte läinud suurosaluse firmast uuesti endale, pool aktsiapakist on tal juba käes.

* August 2007 - Kohtla-Järve õmblusfirma TTK Grupi endised omanikud Jaak ja Erik-Voldemar Üprus ostavad 2005. aastal välismaalastele müüdud ettevõtte tagasi.* Juuni 2007 - Toomas Rüütmann ostab Soome kontserni SOK käest tagasi enda asutatud ASi Kommest Auto, mille ta 1999. aastal maha müüs.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960