Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 3. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed saavad toetuseks ligi miljard krooni

Täna määras Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) 2007. aasta maikuus esitatud taotluste alusel 948,2 miljonit krooni ühtset pindalatoetust, põllukultuuri kasvatamise täiendavat otsetoetust ning põllumajanduskultuuri täiendavat otsetoetust.

Toetuste väljamaksmisega alustatakse järgmisel nädalal, teatas amet.

„Võrreldes varasemate aastatega on suurenenud toetusmäärad hektari kohta ja kogu makstav toetussumma,“ ütles PRIA otsetoetuste büroo juhataja Tanel Trell. Samas lisas Trell, et pind, millele toetust taotletakse, on aastast aastasse püsinud enamvähem ühesuurune. „Taotlejate arv on aga vähenenud – kui näiteks 2005. aastal taotles pindalatoetusi üle 19 tuhande taotleja, siis tänavu esitasid oma taotluse 17549 põllumeest,“ tõi Trell välja olulised numbrid taotlemise statistikas. „Kogu Euroopas on tegelikult praegu selline trend, kus väikese pinna harijad lõpetavad tegevuse ja annavad maa üle suurematele tootjatele,“ selgitas Trell.

PRIA määras 17335 põllumehele ühtset pindalatoetust (ÜPT) enam kui 832 tuhande hektari hooldamise eest 630,9 miljonit krooni. Võrreldes varasemate aastatega on ühe hektari eest makstav toetuse määr suurenenud, ulatudes nüüd 759,72 kroonini. Ühtse pindalatoetuse väljamaksmisega taotlejatele alustab PRIA 13. detsembril.

Põllukultuuri kasvatamise täiendavat otsetoetust määras PRIA 6742 taotlejale 364 tuhandel hektaril kultuuride nõuetekohase kasvatamise eest 214 miljonit krooni. Selle toetuse ühikumäär on tänavu 588 krooni hektari kohta ning toetuse väljamaksmisega alustab PRIA 11. detsembril.

Kui neid kahte toetust on põllumehed saanud PRIAst taotleda juba alates 2004. aastast, siis tänavu sai esmakordselt taotleda ka nn. tootmisest lahti seotud põllumajanduskultuuri täiendavat otsetoetust. See tähendab, et toetuse saamiseks pidi taotleja küll eelmisel aastal põllukultuure kasvatama, kuid sel aastal nad seda enam teha ei pruukinud. Seda toetust said 6453 taotlejat kokku 103,3 miljonit krooni, ühe hektari eest makstava toetuse suurus on 292,47 krooni. Selle toetuse väljamaksmisega alustab PRIA järgmise aasta jaanuaris.

Kui toetust taotles kokku üle 17 tuhande taotleja, siis ligi 3000 neist oli selliseid, kellele määrati toetust ainult osaliselt või ei määratud üldse. „Kahjuks taotlejad kipuvad teinekord unustama, et toetuse saamiseks ei piisa vaid taotluse esitamisest, vaid tuleb täita ka talle esitatud nõudeid,“ ütles Trell ning lisas, et nende nõuete täitmist kontrollivad PRIA inspektorid igal aastal enam kui tuhande taotleja juures kohapeal. „Lisaks kontrollitakse muidugi kõik esitatud dokumendid, võrreldakse neid andmebaasidega ja põllumassiivide registriga,“ selgitas Trell. Toetuse vähendamise või mittemääramise peamisteks põhjuseks oli see, et toetuse nõuetele vastav pind oli taotletust väiksem või rohumaa oli õigaegselt niitmata või karjatamata jäetud.

Lisaks ühtsele pindalatoetusele ja põllukultuuri kasvatamise toetusele sai maikuus PRIAst taotleda ka teisi pindalatoetusi – põllumajanduslikku keskkonnatoetust, ebasoodsamate alade toetust ja Natura-alade toetust. Nende menetlemine PRIAs alles käib ning toetus määratakse taotlejatele järgmise aasta jaanuaris. Energiakultuuri toetus määratakse ning maskatakse taotlejatele välja hiljemalt järgmise aasta 30. juuniks.

Toetuse saajate nimekiri on järgmisest nädalast koos toetussummadega nähtav ka PRIA veebilehel www.pria.ee.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960