Eesti lihtsustab muundgeenidega taimede kasvatamist

Eestis peaks veel jaanuaris minema
kooskõlastusringile eelnõu, mis lihtsustaks geenmuundatud organismide (GMO)
kasvatamislubade saamist.

Eelnõu on kantud Euroopa Liidu samasihilisest eesmärgist, kuna ka siin on viimastel aastatel hakatud mõistma, et GMOdest ei ole pääsu, kirjutas postimees.ee.

Et paljude teadlaste hinnangul võib GMO kujutada ohtu inimeste tervisele, soovitas Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel kasutada neid näiteks biokütuse toorainena, sest nii võiks väheneda ka biokütuse surve toidukaupade hinnatõusule.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna nõuniku Liina Eeki sõnul on praegu lubatud ELis kasvatada mõnda GM-taime, kuid seni on osa liikmesriike seda takistanud. „Euroopa Komisjon püüab süsteemi tööle saada, eriti WTO (Maailma Kaubandusorganisatsioon – toim) biotehnoloogia kaasuse valguses, kus USA, Kanada ja Argentina leidsid, et Euroopa Liit kitsendab ebaseaduslikult GMOde kasutamist,“ lisas Eek.

Nii valmibki Eestis peagi eelnõu, mis sätestab, kuidas registreeritakse GMOde kasvatajaid ja millise koolituse nad peavad läbima. Eelnõus pannakse paika ka tingimused, kuidas legaalselt GMOsid kasvatada, naaberpõlde kahjustamata.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

DOTNUVA BALTIC AS otsib SEEMNETE MÜÜGIJUHTI

DOTNUVA BALTIC AS

21. jaanuar 2019

Uudised