Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 17. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedus läheb börsile põllumajandusfirma

Täna algas Leedu suurima põllumajandusettevõtte Agrowill Grupp aktsiate esmane avalik pakkumine.

Pakkumine koosneb Leedus jaeinvestoritele suunatud avalikust pakkumisest ning institutsionaalsetele investoritele suunatud pakkumisest väljaspool Ameerika Ühendriike. Leedu väärtpaberikomisjon on kinnitanud Agrowill Grupi prospekti ning Vilniuse börsile on esitatud taotlus grupi aktsiate tingimuslikuks noteerimiseks börsi põhinimekirjas, teatas ettevõte.

Leedu jaeinvestoritele ja rahvusvahelistele institutsionaalsetele investoritele (v.a. Ameerika Ühendriigid) suunatud pakkumine toimub ajavahemikul 17.-27. märts 2008 ning hõlmab ligikaudu 25% Grupi aktsiakapitalist ehk 6 777 777 emiteeritavat uut aktsiat (sisaldab ka ülejaotamisoptsiooni).

Pakkumise peakorraldaja ja arvepidaja on GILD Bankers, kaas-peakorraldaja ja emissiooni garant on maaklerfirma Finasta. Skandinaaviamaades korraldab emissiooni investeerimispank Öhman. Pärast esmase avaliku pakkumise lõppu ning kõigi protseduuride ja tingimuste täitmist saab Agrowill grupist esimene börsil noteeritud põllumajandusettevõte Balti riikides.

"Täna on Agrowill Grupp juhtiva positsiooniga ettevõte kohalikul turul, kuid näeme veel küllaldaselt võimalusi kasumlikuks kasvuks nii Leedus kui väljaspool. Oleme veendunud, et Grupi aktsiate esmane avalik pakkumine on suurepärane investeerimisvõimalus," ütles Agrowill Grupi juhatuse esimees Valentas Šulskis.

Agrowill Grupi aktsiate pakkumishind jääb vahemikku 1,3033 kuni 1,5930 eurot (20,4-24,9 kr) ühe aktsia kohta. Pakutavad aktsiad müüakse investoritele tingimusel, et pakkumise 6 100 000 põhiaktsiat jaotatakse.

"Põllumajandusettevõtte aktsiate esmane avalik pakkumine on hea võimalus saada osa põllumajanduskaupade tõusvatest hindadest. Nii kohalik kui rahvusvaheline nõudlus põllumajandustoodetele kasvab. Grupp tõstab oma efektiivsust ja väärtust läbi farmide tsentraliseeritud juhtimise, moderniseerimise ning parimate praktikate rakendamise. Samuti on Grupil selge visioon laieneda nii Leedus kui ka Venemaa, Ukraina ja Moldova mustmulla piirkondades. Meil on väga hea meel, et oleme selle põneva pakkumise peakorraldajad," ütles GILD Bankersi partner ja aktsiaturgude juht Šarunas Skyrius.

Eelmisel aastal toimunud farmide ja külvipinna eduka laiendamise järgselt prognoosib Agrowill Grupp konsolideeritud müügitulude kasvuks 36%, mille tulemusel kujuneb 2008. aasta prognoositavaks müügitulude mahuks 16,8 miljonit eurot. EBITDA (äritulu enne makse, intresse ja kulumit) tõuseb prognooside kohaselt 46% 6,7 miljoni euroni. Grupi eesmärk on saavutada 2008. aastal puhaskasum 3,3 miljonit eurot, mis on pea 20% kõrgem kui eelmisel majandusaastal.

Auditeerimata andmetel oli Agrowill Grupi 2007. aasta müügitulu põhitegevusest 12,45 miljonit eurot (number ei sisalda kinnisvara ümberhindamisi vastavalt rahvusvahelise finantsarvestuse standardile IFRS), mis 2006. aastaga võrreldes kasvas 57%. Grupi puhaskasum põhitegevusest kasvas ligi kolm korda, 2,84 miljoni euroni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960