Väetise hinnatõus tõmbab arengumaadel hinge kinni

Mõnede kunstväetiste hind on viimase
aastaga hüppeliselt kasvanud, mis on andnud oma panuse toiduainete
kallinemisse. Kümneid miljoneid arengumaade elanikke ähvardab seetõttu
nälg.

Sellise järelduseni jõudis ÜRO Maailma Toiduprogramm, vahendas täna International Herald Tribune.

Toiduhindade tõusu üle protestitakse hulgas arengumaades, ähvardades riigikorra stabiilsust Senegalist Filipiinideni. Väetis on tänapäevase põllumajanduse olulisemaid tegijaid.

Väetise puhul on tegemist ka tootmise suutmatusega kasvavat nõudlust täita. Kasvavat nõudlust põhjustab aga suurem nõudlus toidu ja biokütuse järele. USA Kesk-Läänes said sügisel tootjate varud otsa ning ka praegu limiteeritakse müüki. "Kui küsid 10000 tonni, on neil sulle pakkuda 5000 või isegi 3000 tonni," rääkis W. Scott Tinsman Jr., väetisekaupmees Iowast, "kummi on tõesti liiga pikale venitatud."

Aastatel 1996-2008 kasvas maailma väetiseturg 31%, sealhulgas arengumaades 56%, nagu märgib tööstusharu maailmaliit. Manitoba ülikooli professori Vaclav Smili hinnangul poleks ilma lämmastikväetisteta piisavalt süüa 40 protsendil maailma elanikest.

"Põhiprobleem on, kuidas ära toita 6,6 miljardit inimest. Ilma kunstväetisteta unustage see mõte ära," ütles Norman Borlaug, 1970. aasta arengumaades tõhusa põllumajanduse edendamisega Nobeli rahupreemia pälvinud mees.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

DOTNUVA BALTIC AS otsib SEEMNETE MÜÜGIJUHTI

DOTNUVA BALTIC AS

21. jaanuar 2019

Uudised