9. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaal tõuseb piima hind tunduvalt

Piima ja või hind tõusevad täna Saksamaal tunduvalt, sest Lidli- ja Aldi-sugused suured jaemüügiketid andsid alla hinna tõstmise nõudele, kui piimatootjate streik oli kestnud umbes nädala, kirjutas tänane Kauppalehti.

Esimesena andis hinnatõusule alla Lidl, kes selgelt otsib Saksamaal võimalusi parandada oma nuhkimisskandaali tõttu määritud mainet.

Eelmise reede jooksul teatasid praktiliselt kõik jaemüügifirmad piima ja või hinna tõstmisest.

Piimaliitri hind tõuseb jaemüügis keskmiselt 10 eurosenti ja 250 g või eest peab maksma 20 eurosenti rohkem. Veel eelmisel nädalal maksis liiter piima poes 61 eurosenti. Sellel nädalal hind tõuseb siis üle 70 eurosendi.

Poodide allaandmine on vastuvaidlematu võit talunikele ja nimelt piimatootjatele, kelle streik põhjustas eelmise nädala lõpus juba selgeid tooraineprobleeme meiereidele ja juustutootjatele. Saksa piimatalunikud said tuge ka mujalt Euroopast.

Praeguseks on siiski veel ebaselge, milline on tootjahinna tõus pärast seda, kui poodides on piimapakkidele paigaldatud uued hinnasildid. Suurte meiereide esindajad mainisid juba eelmise nädala lõpul, et vaevalt tootjahind tõuseb terve sendi võrra liitri kohta.

"Mina olen veendunud, et talunike olukord paraneb vaid väga vähe," ütles piimatööstuse Nordmilch tegevjuht Martin Mischel ajalehele Süddeutche Zeitung antud intervjuus.

Tootjatele makstakse Saksamaal praegu 27-35 eurosenti liitri eest. Piimatarne peatamisega üritati tõsta tootjahind üle 40 eurosendi.

Saksa konkurentsiametnikud võivad aga piimavaidlusse sekkuda, kuna kaupluste tarbijahindade tõstmise ühisteadet peetakse konkurentsireeglitele mittevastavaks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960