1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sarkozy kaitseb Euroopa Liidu põllumajanduspoliitikat

Euroopa põllumajandustoodangut ei tooda ohvriks „globaalse liberalismi altarile”, kordas tänasest ELi eesistujariigi Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy eile tele-intervjuus ning ähvardas WTOs blokeerida kõik kokkulepped, mis võiksid õõnestada Euroopa põllumajandustööstuse jalgealust.

Sarkozy rõhutas, et ei lepi 100 000 töökoha kadumisega, mis võib johtuda Euroopa Komisjoni kaubandusvoliniku Peter Mandelsoni järeleandmistest, mille eesmärk on jõuda Maailma kaubandusorganisatsiooni WTO vabakaubanduskõneluste voorus otsustava läbimurdeni. Sarkozy sõnul kärbiks kokkulepe oma praegusel kujul ELi põllumajandustoodangut 20% ja eksporti 10%, kirjutas Financial Times.

"Maailmas, kus on 800 puuduses inimest, kes ei saa kõhtu täis süüa, ning kus iga 30 sekundi tagant sureb laps nälga, ei nõustu ma iialgi põllumajandustootmist globaalse liberalismi altarile ohvriks tooma," ütles Sarkozy.

Sarkozy sõnul tuleb Euroopa Liidul oluliselt muuta oma mõtlemist, et oma kodanikesse pigem kindlust kui hirmu süstida. EL võiks etendada olulist rolli oma kodanike kaitsel üleilmastumise riskide eest ning tuua nende igapäevaellu konkreetset kasu. „Me ei peaks kartma sõna protektsioon, meil on Euroopas seda vaja,” ütles Sarkozy. „Mõned küsimused on võimalik lahendada ainult Euroopa tasandil,” jätkas ta.

Sarkozy kordas taas, et arengumaadega kaubeldes peab Euroopa alati taotlema vastastikuseid samme – praegu pole need riigid nõus oma tööstuskaupade ja teenuste kaitseks seatud kõrgeid tariife piisavalt kärpima.

„Ma usun Euroopasse. Ma olen läbi ja lõhki eurooplane. Ma taunin protektsionismi, kuid mul on naiivsusest villand ja ma tahan näha, et järeleandmised oleksid mõlemapoolsed,” ütles Sarkozy.

Sarkozy kordas ka, kavatseb jätkata oma kampaaniat mootorikütuse käibemaksu külmutamiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960