5. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa põllumajandustoetused võivad põhjustada iga aasta tuhandete inimeste surma

Euroopa Liidu 45 miljardi euro suurune Ühine Põllumajanduspoliitka (ÜPP) võib põhjustada tuhandeid südamehaiguste ja rabandust poolt tekitatud surmasid iga aasta kuna propageeritakse rasvaseid toite, teatab uuele Briti uuringule tuginedes WHO.

Põllupidajate otsetoetused on viinud suuremahulisele piima ja veiseliha ületootmisele Euroopas ning ülejäänud toit siis kasutatakse ära „põhimõtteliselt kui töödeldud toitudesse peidetud rasv“ leiti Liverpooli Ülikooli poolt tehtud uuringus, kirjutas euobserver.com

EL kulutab igaaastaselt umbes 16 miljardit € ainuüksi piima tootmise edendamiseks ning sellest 500 miljonit läheb kodumaise või tarbimise suurendamiseks.

Uute andmete kohaselt võib aga ÜPP osutuda ohuks Euroopa kodanike tervisele ning suurendada ebatervisliku toitumise osakaalu. Seda süsteemi võib vastuoluliselt nimetada ka plaaniks tappa eurooplasi südamehaigustega, leidsid uuringu autorid.

Vaadeldes 15 EL liikmesriiki enne 2004 aasta laienemist, siis iga aasta on surnud võimalikesse ÜPP poolt põhjustatud südamehaigustesse umbes 9800 inimest ning rabandustesse veel lisaks 3000 inimest.

Teadlased hoiatavad, et Poola valitsuse pingutused aastal 1990 – 2002 vähendamaks rasvaste toitude tootmisele suunatud abi ning muutmaks põllumajandusturge vabamaks võivad nüüd luhta minna kuna riik ühines ÜPP süsteemiga 4 aastat tagasi. Poola plaanid põllumajanduses aitasid kaasa südamehaigustega seotud surmade vähenemisele 40% võrra.

Uute leidude alusel plaanitakse novembris läbi suruda ka ettepanekud ÜPP reformimiseks. ÜPP „tervisekontrolliks“ nimetatud reformiplaan näeb ette vähendada talunikele makstavaid otsetoetusi ning suurendada EL põllumajandustoodangut, et vastata toiduhindade tõusule.

Laiem arutelu Ühtse Põllumajanduspoliitika üle leiab aset Euroopa Liidu järgmise aasta eelarve koostamise ajal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960