Hea viljasaak rikneb põllul

Talunike veel hiljutine lootus tänavu
teraviljapõldudelt hea saak saada kahaneb iga vihmapäevaga, mis kombaine põllule
saata ei lase ja lamandunud vilja kasvama ajab. Kuivatid töötavad täiel
võimsusel ja kuivatuskulud on laes.

"See on see number kaheksaga lõppev aasta - 1978, 1988, 1998 ja nüüd siis 2008 -, alati on siis midagi koristamata jäänud ja ilmselt jääb tänavu ka," räägib Vendi aiandustalu peremees Aare Vent omaenese kogemustest, kirjutas Põhjarannik.

Tänavuse viljakoristuse kohta ütleb ta, et see on raske teema. "Kui ikka augusti lõpus on alles kümme protsenti viljast koristatud, siis pole asi õige. Eile (üleeile - toim.) oli natuke kuivem, proovisime masinat põllule saata, aga jäi sisse. Ja selle kümne protsendi koristatud vilja kuivatamise peale on kütet juba sama palju kulunud kui normaalsel aastal kogu saagi kuivatamiseks."

Viljasaak iseenesest on Vendi hinnangul ilus, üle keskmise kindlasti. Kvaliteet, eriti rukkil, langeb aga iga päevaga; need viis-kuus hektarit, mis veel põllul, ei kõlba enam muuks kui söödaviljaks. Kui selle tugeva tuulega sadanud vihmast lamandunud ja kasvama kippuva vilja põllult üldse kätte saab.

Pühaoru talus on rukis suures osas koristatud. "Tahtsime otra edasi minna - selle märjaga kipuvad igasugused haigused külge tulema -, aga asi jääb kuivatusvõimsuse taha," rääkis perenaine Maire Uustal. "Kuivatame 24 tundi ööpäevas, kombain jõuaks rohkem võtta, aga pole ju mõtet seda märga vilja hunnikusse seisma panna."

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

DOTNUVA BALTIC AS otsib SEEMNETE MÜÜGIJUHTI

DOTNUVA BALTIC AS

21. jaanuar 2019

Uudised