1. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: lugupeetud peaminister - miks haavate põllumehi?

Eesti põllumehed on nördinud Andrus Ansipi väljaöeldust: “Rahvas kaotaks tulumaksu alandamise edasilükkamise tõttu 1,5 miljardit krooni, mis suuresti läheks 20 suurpõllumehe taskusse.”

20 suurema hulgas ei ole üksikpõllumehi, tegemist on ettevõtetega, mis annavad tööd ligi 2500 inimesele. Otsetoetusi sai 2007. aastal 24 075 põllumeest 845,2 miljonit krooni. Sellest maksti pingereas 20 esimesele ainult 8,43%.

Kui peaminister annaks oma nõunikele korralduse analüüsida põllumajandusettevõtete bilansse, siis näeks ta, et toetusteta oleks enamik neist kahjumis, ja ka seda, et põllumees pole juba aastaid seda piskut kasumitki välja võtnud, vaid on selle ELi nõuete täitmiseks investeerinud. Üheski valdkonnas pole võimalik tegutseda naabritest oluliselt erinevates konkurentsitingimustes, kuid Eesti põllumeeste toetuste vähendamine annab veelgi suurema konkurentsieelise meie naabritele.

On räägitud toetuste vähendamisest kogu ELis, mis ei moonutaks konkurentsitingimusi, kuid tooks kindlasti kaasa hinnatõusu. Eesti põllumeeste toetused on niigi hektari kohta 3–5 korda väiksemad kui vanades liikmesriikides. Meie põllumajandusest on juba ligi 15% väliskapitali oma ja see protsent suureneb, kui raskustes ettevõtted on sunnitud end odavalt müüki panema.

Võrreldes eelmise suhteliselt hea põllumajandusaastaga on olukord muutunud: viljahinnad on poole aastaga langenud 50% ja piima kokkuostuhinnad 30%. Samas on väetise hinnad kahekordistunud ja diislikütuse hinnad tõusnud ligi 50%. Vihm segab viljakoristust.

Koristatud on vaid 20% teraviljast ja sademete jätkudes võib suur osa viljast jääda põllule. Kui mullu sõime omakasvatatud rukkist ja nisust valmistatud leiba-saia, siis tänavu on ASi Tartu Veskid ostujuhi Leo Dulubi sõnul ostetud rukist 70% ja nisu 50% vajadusest. Viljast, mida veel koristada saab, ei lähe enam grammigi toiduviljaks.

Peaminister Ansip on aasta EPAs agronoomiat õppinud. Loodame, et see aitab nii temal kui ka kogu Reformierakonnal paremini mõista ka tänast olukorda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960