12. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumees: üle poole aktsiatest on vanajumala käes

Üle poole põllumehe aktsiatest on vanajumala käes ning praegu elatatakse end selle vähese teravilja müügist, mida ilm põllult koristada on lasknud, rääkis Reinu-Einari OÜ juht Einar Pärnpuu.

„Üldiselt vanajumala käes on üle poole meie aktsiatest,“ kirus Pärnpuu selle aasta vihmast ilma, mis praeguseks on põllud sedavõrd märjaks kastnud, et sinna jäävad juba masinad kinni.

„Praegu müün seda teravilja, mida olen kätte saanud, ja püüan sellega katta jooksvad kulud ja jooksvad võlad ka,“ rääkis Reinu-Einari juht, kuidas saab oma jooksvad kulud tasutud saab. Oma põllumasinaid Pärnpuu liisingusse tagasi andma pole pidanud, küll aga teab ta, et seda juhtub viimasel ajal tõesti.

„Praegu oleme suutnud kõik ära maksta. Meil on keskpanga leping, et olen neile tarvikute eest võlgu ja pean maksma 28. detsembriks, kas viljas või rahas,“ rääkis Pärnpuu. Kas ta seda ka nõutud kuupäevaks teha suudab, sõltub praegu peamiselt ilmast. 3–4% on tema sõnul juba lootusetult hukka läinud, kuid üldiselt ollakse põllukoristusega samal maal nagu teisedki – 40–45% on võetud, ülejäänud põllul.

„Täna me seisime ka kuus tundi põllul, palk läheb, kulutused lähevad, võtta ei saa,“ kommenteeris Pärnpuu hetkeolukorda ning lisas, et kütust läheb märja vilja kuivatamiseks 40% rohkem.

Lisaks ilmale ollakse kimpus ka metssigadega, kelle vastu võidelda on pea võimatu. Hinnanguliselt 20% läheb Pärnpuu sõnul sigade nahka. „Ma usun küll, et nõrgematele tähendab see lõppu,“ ütles põllumees raske aasta kohta.

Pärnpuu sõnul ei aita eelmine aasta tänavust üle elada, kuna kõik tulud investeeriti ja tuli puudugi. „Investeeringuvajadus on põllumeestel ikka väga suur.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960