9. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nurme seafarmi põlengus hukkus kokku 1327 põrsast

Nurme seafarmi juht Toivo Teng ütles aripaev.ee-le, et praeguseks on põlengus hukkunud põrsad hoonest välja toodud ja kokku loetud. Tuli ning vingugaas võttis elu 1327 loomalt.

Eile viidi varahommikul süttinud ruumidest osad sead tapamajja, kuid väiksemad jäid veel Nurme farmi kosuma. Hävingust pääses umbes paarkümmend põrsast, mis lippavad nüüd ringi tulekahjust puutumata jäänud tootmissektsioonides.

"Meil pole lubatud sigu puutuda, aga mis neist neljapäevaks saaks," muretses Teng. Seapõrsad ja tootmine oli kindlustatud, ent kindlustusfirma töötajad lubasid õnnetuspaiga oma silmaga üle vaadata alles neljapäeval.

Tengi sõnul viiakse hukkunud põrsad siiski juba täna Väike-Maarja loomajäätmete töötlemise tehasesse. Neid kaht seakasvatuse sektsiooni, kus lagi põlengu tõttu sisse kukkus, enne kindlustajate käiku koristama ei hakata, kuid kolmas sektsioon, milles põrsad vingumürgitusse surid, pestakse puhtaks ning sinna toob AS Ekseko kohe uued kärssninad.

Teng ütles, et tootmise kordasättimine võib esialgsel hinnangul maksta kuni kolm miljonit krooni. Esmalt tuleb koristada, seejärel remontida ja paigaldada uued seadmed. Lõplik kulude suurus sõltub eelkõige tootmisseadmete hinnast, milleks küsitakse Saksamaalt pakkumist.

"Kindlustus korvab kulud, sead toob Ekseko," analüüsis Teng põlengu majanduslikku mõju Nurme seafarmile. "Ekseko aitab, selles pole küll üldse kahtlust, raha taha midagi ei jää," lisas Teng.

Tänagi aitasid Ekseko töötajad põlengu tagajärgi siluda. Tengi sõnul olid Ekseko elektrikud Nurme farmis terve päeva ametis, purunenud aknad on kõik nüüd suletud ja tehtud on ka spetsiifilised torutööd.

Virumaa Teataja kirjutas täna, et hukkunud põrsad oleksid Rakvere lihakombinaati jõudnud tõenäoliselt järgmise aasta aprillis. "Nurme farmi hukkunud põrsad moodustavad igakuisest Ekseko seakasvatuses toodetavatest sigade arvust umbes kaks protsenti," rääkis Rakvere lihakombinaadi juht Anne Mere.

Täna varahommikul kell 05.03 sai häirekeskus teate tulekahjust Viljandimaal Tarvastu vallas Kärstnas asuvas seafarmis. Tuletõrjujate saabudes selgus, et ligi 1600ruutmeetrises farmis olid kannatada saanud ripplagi ja laevalgustid. Umbes 200 ruutmeetrit lage oli sisse kukkunud ja tuli sumbunud.

Tõenäoliselt pääses tulekahju valla elektrisüsteemist. Esialgsetel andmetel hukkus põlemisgaasidest 1000 põrsast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960