3. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sertifikaat on puidu müümisel boonuseks

Et metsaomanikud saaksid tulevikus paremini puitu müüa, on Eesti erametsaliit käivitanud akrediteerimisprotsessi, mille käigus saab esimene grupp erametsaomanikke sügiseks rahvusvahelise PEFC sertifikaadi.

PEFC sertifikaat näitab, et metsaomanik majandab oma metsi säästlikult, võitleb ebaseadusliku puidukaubanduse vastu ja säilitab oma metsas loodusväärtusi ja kultuuriväärtus, mida mets endas peidab.

„Euroopas võideldakse üha enam illegaalse raie vastu ning toetatakse keskkonnasõbralikku ettevõtlust,“ ütles Eesti erametsaliidu tegevjuht Ants Varblane. „Järjest raskem on eksportida puitu ja puidutooteid, mille kohta ei ole ette näidata sertifitseerimisdokumente.“

Varblane lisas, et mida rohkem Eesti metsadest on sertifitseeritud, seda parem maine meie metsandusel rahvusvahelisel tasandil on. Näiteks Riigimetsa Majandamise Keskuse metsamajandussüsteem vastab rahvusvahelisele metsasertifitseerimise ja tarneahela standardile FSC juba alates 2002. aastast.

Eesti erametsaliit lõi eelmise nädala reedel lukku nimekirja esimestest erametsaomanikest, kes soovivad taotleda PEFC sertifikaati. Erametsakeskuse väliskoostöö spetsialisti Christiane Herty andmeil moodustus grupp 31 inimesest ja 8 firma esindajast, kellele kokku kuulub 50 300 hektarit metsamaad.

Ants Varblase kinnitusel ei võida grupiga liitunud metsaomanikud esialgu mitte midagi. „Nad hoopis veidi kaotavad rahaliselt, sest sertifikaadi taotlemine läheb neile maksma umbes 6-7 krooni hektari metsamaa kohta,“ lausus Varblane. „Küll aga on nad loodetavasti tuleval talvel võidumehed tänu sellele, et saavad oma puitu tunduvalt paremini turustada – juba praegu küsib enamik ekspordipartnereist meie tarnijatelt, kas teie kaubal on sertifikaat olemas.“

Eestis on hinnanguliselt 55 000 erametsaomanikku, kellele kuulub ligi üks miljon hektarit metsamaad. Keskmine erametsaomandi suurus on 12 hektarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960