6. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eurotoetus tõotab piimaturgu rahustada

Piimatöösturid loodavad, et neile euroliidust visatud päästerõngas eksporditoetuste ja riikliku kokkuostu näol peatab lähikuudel piimahinna languse.

Jaanuari lõpus alustatud piimatoodete eksporditoetuste maksmisele lisandus märtsi alguses ELi otsusel teinegi abimeede - sekkumiskokkuost. E-piima juhi Jaanus Muraka sõnul peaks need kaks aitama piimatoodete pakkumise ja nõudluse tasakaalu viia, kuid pole selge, millal see täpselt juhtub.

"Eksporditoetuste poliitika ei ole kahjuks veel positiivseid märke turule toonud. Aga ma usun, et see juhtub, lihtsalt inertsid turul on suured. Võib-olla aprilliks tuleb stabiliseerumine," ütles Murakas. "Mitte et tootjatele piima hind tõuseks, aga vähemalt langus peatub," lisas ta.

Valio Eesti juhi Kari Finska sõnul on toetused neid juba mõningal määral ekspordil Venemaale aidanud. "Nimelt aitab eksporditugi osaliselt kompenseerida rubla devalveerimisest tulenevat kahjumit," selgitas ta. Kuna Valio Võru juustutehase toodangust läheb umbes 90 protsenti ekspordiks, avaldas Finska lootust, et toetused ja riiklik kokkuost mõjutavad hinda maailmaturul nii palju, et see omakorda vähendaks survet toorpiima hinnale.

Muraka sõnul on piimatootjate jaoks olnud hinnalangus väga järsk, kuid turu olukord on muutunud veelgi kiiremini. "Tööstus on olnud ajalises mõttes selle olukorra puhverdaja. Kogu aeg on loodetud mingi parema stsenaariumi käivitumisele ning hinda ei ole langetatud nii kiiresti, kui turud on tööstuste jaoks tegelikult ära kukkunud," rääkis Murakas, kelle ühistu ekspordib oma toodangust ligi 70 protsenti.

Piima hind languses

Alates sügisest on suurem osa kokkuostjaid maailmaturu ülimadalate hindade tõttu toorpiima kokkuostuhinda pidevalt langetanud. Kui stabiilses turuolukorras sõlmiti kokkuostulepingud isegi kuni aastaks, siis nüüd vaadatakse need üle enamasti igakuiselt. Näiteks Eesti turule orienteerunud Maag Piimatööstuses kehtis siiani ühe kvartali jooksul kindel hind, kuid ettevõtte juhi Valdis Noppeli sõnul on turg "nii hullumeelne", et teisest kvartalist alustatakse piima hinna igakuist ülevaatamist.

"Praegu on äärmiselt oluline olla võimalikult paindlik, sest nii kodu- kui ka näiteks Venemaa turul konkureerime Leedu piimatööstustega, kes saavad toorpiima hinda muuta vaid kahenädalase etteteatamisajaga," lisas Kari Finska.

Eestimaa Piimatootjate Ühistu juhi Märt Riisenbergi sõnul kergendaks turu stabiliseerumine tööstuse kõrval ka piimatootjate seisu.

"Eks me oleme ju kõik ühe luti otsas - meie toodame ja tööstus töötleb. Kui eksport paraneks, siis loomulikult kergendaks see kogu sektori olukorda."

Toetavad ekspordilitsentsid"Kui nad (piimatöötlejad - toim) saavad oma laovarusid ära müüa, tekib neil käiberaha ja eks see elavdab igatpidi kombinaadi elu ja piimaturul toimuvat," leidis ka Takkasaare talu peremees Arvo Kuutok, kes müüb Terele poolsada tonni piima kuus.

Praeguseks on PRIA-lt eurotoetust võimaldavaid ekspordilitsentse taotletud 647 tonnile piimatoodetele. Litsentsi on taotlenud PÜ E-Piim, Brilltex Oil OÜ, AS Võru Juust, AS Revala, OÜ Elpa ja OÜ Põltsamaa Meierei Juustutööstus. Sekkumiskokkuostu on esimeste päevade jooksul pakutud 326 tonni võid ja 312 tonni lõssipulbrit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960