24. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimajõgede aktsionäriks pankur

Eesti ühe suurema piimatootja ja põllumajandustoetuste saaja Agro Piima aktsiapakk liikus Tallinna Äripanga miljonärist kaasomaniku Andrei Žukovi kätte.

Veel möödunud reedel ei osanud põllumajandusfirmade valduskontserni juhtiva Agro Piima tegevjuht Michel Rannala ootamatult välja ilmunud uue omaniku kohta midagi öelda. "Ma tean vaid, et läbirääkimisi ostjatega on peetud," ütles Rannala.

Eilseks oli teada, et Agro Piima aktsiad liikusid Vene kapitalile põhineva Nutriteci omandusest Tallinna Äripanga suuromaniku Andrei Žukovi firma Leonarda Invest kontole.

Leonarda Investile helistades satun advokaadibüroo Laus Partnerid otsa. Andrei Žukovi nime kuuldes ühendatakse kõne vandeadvokaat Madis Kiisale, kes lubab Äripäeva edastatud küsimused Žukovile vahendada. Paraku on Agro Piima värske omanik nii hõivatud ärimees, et tema vastused päeva jooksul minuni ei jõudnud. Väga tugevat sidet advokaadibürooga tõestab veel fakt, et 2006. aasta lõpuni hoidis Žukov oma Tallinna Äripanga aktsiaid advokaadibüroo kontol ning veel aastapäevad tagasi tegutses Laus Partnerid tütarfirma Žukovile kuuluva valdusfirmaga Leonarda Investiga samal aadressil.

ASi Tere juht Ülo Kivise hinnangul sai Žukov Venemaa ärimeestelt päranduseks süstemaatiliselt ülestöötatud suure potentsiaaliga ettevõtte. "Agro Piim on Eesti põllumajanduskaardil tuntud ja suur tegija. Neil on väga tugevad farmid, kuhu on jõuliselt investeeritud. Selline suur omanikuvahetus on märk sellest, et põllumajandus- ja piimandussektoris on jalad põhjas ära käinud ja ärimehed julgevad sellesse sektorisse investeerida," pidas Kivine ühe Eesti suure piimandusettevõtte n-ö perekonda tagasi toomist väga positiivseks sõnumiks kogu sektorile.

Eelmisel aastal keset majanduskriisi panid Venemaa omanikud poole aastaga Aravetele püsti kaheksa robotiga ultramoodsa lüpsilauda, mis robotite arvu poolest on ainulaadne nii Balti- kui ka Põhjamaades. Tegu on Mägise suurfarmi kompleksi neljanda vabapidamisega laudaga. Vabapidamisel lehmad võivad aastas aga toota juurde kuni tonni lisapiima.

Pangalaenuga ehitatud moodne lüpsilaut läks maksma 45 miljonit krooni ja sai teoks peamiselt tänu pangalaenudele. Agro Piimale kuuluva Aravate Agro rahastajaks on muu hulgas ka Tallinna Äripank, mis oli loomade tagatisel 17,5 miljoni kroonise laenu väljastanud.

"Agro eelmised omanikud on ette võtnud julged sammud ja panustanud õigesse asja. Vähe on neid julgeid, kes on selle ette võtnud," tunnustas Kivine venelaste kindlameelsust nii pika pilguga tulevikku vaadata. "Kes suudab praegused rasked ajad üle elada, siis piimandusel on kindlasti potentsiaali ka tulevikus ja kindlasti tuleb põllumajandussektor kriisist varem välja kui ehitussektor," oli Kivine kindel. Lahtiseks jääb küsimus, miks Venemaa ärimehed arvasid heaks nii hea tervise juures olev ettevõte ära müüa.

Kivine ennustab, et see ei jää kindlasti ainsaks suureks omanikuvahetuseks selles sektoris ja neid võib sel aastal veelgi tulla. "Teeb rõõmu, et suurtes põllumajandusettevõtetes on toimunud omanikuvahetused, ja mitte ülevõtmised, vaid ostu-müügitehingud, mis näitab, et usk sellesse sektorisse ei ole kadunud ja investoritel on huvitatus olemas," ütles Kivine.

Andrei Žukovile pole see sugugi esimene kokkupuude piimandusega - Leonarda Invest on pankrotistunud Rapla piimatööstuse Lacto aktsionär, seega võib öelda, et siseringist välja Agro Piim ei läinud.

kes on kes- Andrei Žukov oli aastaid Tallinna Äripanga juht, kuni ta finantsinspektsiooni nõudmisel 2006. aastal ametist tagandati. Põhjendus - panga omanike ja nende äride läbipaistvusega pole kõik korras.

Andrei Žukov - laia haardega ärimees

- Žukovile kuulub firma Leonarda Invest kaudu üle neljandiku Tallinna Äripangast. Oma osalust tunnistas ta pangas alles 2006. aastal. Enne seda esindas tema osalust advokaadibüroo Laus Partnerid, kellega ta praegugi tihedalt koostööd teeb.- Leonarda Investiga käib Rapla piimatööstuse ja 140 miljoni krooni pärast juba aastaid kohut afgaanist endine piimatööstur Yaqub Haidary.- Leonarda Invest kaupleb väärismetallidega. 2007. aasta majandusaruandes nimetatakse seda perspektiivikaks äriks, millesse tehtavate investeeringute mahtu 2008. aastal kindlasti suurendada tuleb. 2006. aasta lõpus oli firmal väärismetallidesse investeeritud ligi 41 miljonit krooni. Võrdluseks - Eesti Panga šeifides oli samal ajal kulda 62 miljoni krooni eest.- 2007. aastal omandati turismitaluks sobiv kinnistu Harjumaal ning jaht.- 2007. aastal asutati tütarfirma Panaviatic, mis opereerib Learjet 60 tüüpi reaktiivlennukit - 24 tundi päevas, 7 päeva nädalas - olgu selleks ärikohtumine või puhkusereis.- Žukov omas ka Tallinna Äripangale kuulunud Teatri Maja, mille ta kinnisvaraärimees Märt Vooglaiule müüs.

taust

Agro Piima müüjaga teinud äri ka varem

- Agro Piima endise omaniku Nutriteciga ei puutu Andrei Žukov esimest korda kokku - Eesti Päevalehe andmetel müüs Žukov 2006. Nutriteciga seotud Nutrinvestile mereäärseid krunte Laulasmaal. Kuna Žukovi sõnul vajas kinnisvarafirma abi kruntide müümisel, omandas Žukov need ajutiselt enne lõppostjani jõudmist.

Üks suurimaid eurotoetuste saajaid

- Kui Agro Piima 2007. aasta käive ulatus 140,5 miljoni kroonini, siis sellele lisandus 31,6 miljoni krooni eest veel erinevaid põllumajandustoetusi. Kõige enam on kuut põllumajandusfirmat ühendav valduskontsern toetusi teeninud Aravete Agrolt, mis on olnud aastaid suurim põllumajandustoetuste saaja (2008. aastal nt 19,7 miljonit krooni). Aravete Agro üheks laenuandjaks on ka Tallinna Äripank, mille laenude tagatiseks oli 2007. aasta lõpus panditud 17,5 miljoni krooni eest loomi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960