14. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väätsa Agro juht ei tea, kes võiks neid osta

Väätsa Agro, mille aktsiad pandi eile enampakkumise korras müüki, ei tea, kes võiks kahjumit tootvast suurest piimatootjast praegu huvitatud olla.

Väätsa Agro juht Tiit Tuuleveski kinnitas Äripäevale, et mõne ettevõtja otsest huvi piimatootja vastu ta ei tea. Väätsa Agro pea kõikide aktsiate avalikule enampakkumisele panek on tema sõnul omanikevaheline asi, mida meedia vahendusel pole hea lahata.

Vahefinantseerimist pakkuv ettevõte Hanseatic Capital Estonia OÜ müüb avalikul enampakkumisel alghinda määramata ligi kolm miljonit aktsiat ehk pea terve Väätsa Agro aktsiakapitali. Kas võib ka nii juhtuda, et esimene enampakkumine kukub läbi ja samuti ka teine? "See võib-olla mingi stsenaarium aga seda küsige pigem omanikelt," ütles Tuuleveski.

Mis Väätsa Agrost edasi saab, seda on täna vara veel hinnata, rääkis Tuuleveski aktsiate enampakkumise mõjust ettevõttele. "Mina ei tea ka, mitu pakkumist on juba tulnud," viskas ta lootuse õhku.

Tuuleveski kinnitas, et lühidalt öeldes võttis Urbanfors Väätsa Agro aktsiate tagatisel Hanseatic Capital Estoniast laenu ning nüüd ei suuda seda enam tagasi maksta.

Väätsa Agro, mille karja kuulub 1950 lüpsilooma ja 1500 noorlooma peab praegu prioriteediks vee peale jäämist ning kevadtöödega peale hakkamist. "Põllumees peab ju täna vähemalt kuus kuud ette mõtlema, mida loomadele talvel ette anda," märkis Tuuleveski.

Krediidiinfos laiutavate maksehäiretega ei saa Väätsa Agro juhi sõnul praegu suurt midagi ette võtta. "Jah, ega me ei ole oma võlgu ja finantskohustusi kunagi salanud ega unustanud, täna küsimus lihtsalt selles, et piima hind on nii palju alla kukkunud, et toodame sulaselget kahjumit. See on see olukord täna," selgitas Tuuleveski.

Täna mingeid võimalusi olukorra parandamiseks tema sõnul pole. Loodame võlausaldajate mõistvale suhtumisele ja kannatlikkusele, päris kurjaks suhted läinud veel õnneks ei ole, lisas Tuuleveski. "Eks vibutatakse sõrme ja kirutaks muidugi, aga keegi lausa üles puua lubanud ei ole," märkis ta.

Väätsa Agro tegeleb piimakarjakasvatuse, toorpiima tootmise, põllumajandussaaduste tootmise ning turustamisega. Firma käive oli 2005. aastal 74 miljonit krooni, aasta hiljem 86 miljonit ning 2007. aastal 81 miljonit krooni. Maaelu arengu toetusi sai firma vastavalt 9,1, 12,2 ja 15,1 miljonit krooni. Puhaskasumit teenis Väätsa Agro neil aastail 16,4, 8,7 ja 15,8 miljonit krooni. Aasta 2007 majandusaasta aruande järgi oli Väätsa Agrol jaotamata kasumit üle-eelmise aasta lõpu seisuga 91,1 miljonit krooni.

Äriregister näitab Väätsa Agro omaniku OÜ Urbanforsi taga Gild Fund Managementi. Väätsa Agro juhatusse kuuluvad Tiit Tuuleveski, Urmas Juhvelt ja Toomas Hirbaum, nõukokku aga Priit Veering, Teet Mõtte, Joel Aasmäe ja Q Vara mehed Alo Lillepea ning Tanel Peeters. Varem kuulus Urbanfors osaühingule Q Capital ja enne seda tänaseks karile jooksnud aktsiaseltsile Q Vara.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960