20. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lehmakari nauditavam kui kinnisvaraäri

Endine kinnisvaraärimees Paul Oberschneider on sombuse Eesti seljataha jätnud ning elab suurema osa aastast hoopiski päikeselises Argentinas, kus ta oma piimalehmade keskel rantjee-elu naudib.

"Ostukeskuste ehitamine Eestisse on muidugi lihtsam," naerab Oberschneider, kes näeb Argentina päikese all välja tunduvalt stressivabam kui "Äriplaan 2009" konverentsil, kus ta ettekandega esines, "aga lehmapidamine on nauditavam."

Lehmad, hobused ja koerad

Oberschneiderile kuulub argentiinlaste ühe meeliskuurorti Mar del Plata lähistel umbes 2500 hektarit maad, kus La Golondrina nime kandvas farmis kepslevad ringi piimalehmad ja polohobused, rääkimata koertest.

"Vist on kaheksa neid koeri, osa on minu omad, osa kuuluvad töötajatele," räägib Oberschneider. "Mõnikord on neid rohkem, teinekord vähem. Aeg-ajalt mulle ikka helistatakse mõnest teisest farmist, et kuule, su koer on juba mitu päeva meil olnud, kas sa ei tahaks talle järele tulla."

Oberschneideri päevad mööduvad Argentinas üsnagi stressivabalt - peamiselt tegeleb ta oma kire - polomänguga - ning aeg-ajalt hüppab läbi lehmade juurest, keda tal praegu on kuuesaja ringis ning kes annavad umbes 10 000 liitrit piima päevas. Umbes 300 neist on tiined ning jõuluks loodab Oberschneider kasvatada oma karja 1000pealiseks. Argentina mõistes on see juba arvestatav piimalehmakari.

"Suurem osa inimesi ei oskaks sellisest elust unistadagi," tunnistab Oberschneider Argentinas oma farmi näidates, laskmata seda siiski eriti pildistada. "Ma peaksin oma naisega nõu pidama ja teda pole praegu siin. Pealegi ma leian, et praeguse suure kriisi ajal poleks eriti mõistlik avaldata Eestis fotosid sellest, kuidas ma polo mängin," põhjendab Oberschneider.

Eesmärk: rõõmsad lehmad

Oma farmist räägib Oberschneider siiski rõõmuga, näidates uhket häärberit (kus otse loomulikult on lisaks eluruumidele lihagrill ja bassein), polovälju ja -hobuseid ning erinevas vanuses lehmi, kes rahulikult aedikutes silo mäletsevad.

"Kõige olulisem ongi lehmad tiinena hoida," räägib ta ühe aediku juurest teise juurde sõites, "ja lehmad jäävad kergemini tiineks, kui nad on rõõmsad ning oma eluga rahul."

Argentinas peetakse lehmi õues aasta läbi, enamasti otsivad nad endale rohumaadelt ise süüa, kuid Oberschneider on läinud teist teed ning tema farmis antakse söök lehmadele ette. Just tänu sellele ei kannatanud Oberschneideri farm tänavu Argentinat tõsiselt räsinud põua käes nii palju.

"Meie pole nii hullus olukorras kui mõnedki teised põllumehed, kes on pidanud oma kalli piimakarja kopikate eest lihaloomadeks müüma, et midagigi teenida," räägib Oberchneider. "Pealegi hakkavad lehmad kiiremini piima anda, kui nad kiiremini paksuks sööta. Ja pikas perspektiivis on see juba suur kokkuhoid."

Oberschneideri peamine eesmärk on praegu kasvatada oma piimalehmakari 3000pealiseks ning soovitud tulemuseni loodab ta jõuda järgmise paari aasta jooksul. Juba praegu on tema kari üks suuremaid Buenos Airese provintsis, 3000 lehmaga oleks ta aga üks suuremaid karjaomanikke Argentinas.

"2000 lehmaga saab juba head äri teha, aga 3000 lehma annab suuremad valikuvõimalused," räägib Oberscneider. "Kui 3000 lehma täis saan, eks siis vaatan, mis edasi teen. Võib-olla lähen jälle tööle."

Investeeringute mahtu ei avalda

Kui paju ta La Golondrinasse investeerinud on, Palu Oberschneider täpselt öelda ei taha. Tema sõnul läks ainuüksi maa soetamine maksma umbes 14 miljonit USA dollarit.

"Investeering on ühe inimese jaoks piisavalt suur," ütleb ta salapäraselt naeratades. Varem on ta Eesti ajakirjandusele tunnistanud, et plaanib farmi investeerida üle miljardi Eesti krooni ning on juba investeerinud 20 miljonit USA dollarit. Lisaks lehmadele kulub raha ka mõisamaja arendamiseks, praegu ehitatakse uusi külalistemaju, korrastada tuleb üks poloväli ning laiendada hobuste latreid.

Mitu mõisa ja kirg polo vastu

La Golondrina pole Palu Oberschneideri ainus elupaik Argentinas, talle kuulub ka maja eksklusiivses rajoonis Buenos Airese lähistel, kus ta käib tihti polo mängimas.

Kui Oberchneider mõned aastad tagasi üle aastakümnete polohobuse selga istus, oli tema händikäp -2 - nagu kõigil algajatel -, naeravad tema tallipoisid. Nüüdseks on Oberschneideri händikäp nende hinnangul 1 kandis. Parimatest parimate polomängijate händikäp on 10, selliseid mängijaid on terves maailmas kokku umbes kümmekond.

"Parimad mängijad on minust umbes 30 aastat nooremad," tunnistab Oberschneider, kellel on parasjagu külas sõber Daniel, Argentina endine polokuulsus, kes talle uusi nõkse õpetab ja tema mängu parandab.

Kuigi Oberschneider on Argentinas veetnud juba hea mitu aastat, on tema hispaania keel kehvapoolne, käsud saab ta siiski jagatud. "Paul on lihtsalt laisk," ütlevad tema alluvad.

Argentina talve eest läheb Oberschneider enamasti pakku Euroopasse, juuli veedab tavaliselt perega Eestis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960