3. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltic Agro juht: põllumajandusturg tõuseb kahe aastaga

Baltimaade suurima põllumajandustarvikute müüja Baltic Agro juht Ants Puusta ütles, et kui mullu tõusid nii põllumajandussaaduste müügimahud kui ka hinnad lakke, siis praegu on tendents sarnaselt ülejäänud majandusvaldkondadega vastupidine.

"Tänavune ja järgmine aasta läheb stabiliseerumiseks, millele järgneb uus tõus," on Puusta samas veendunud.

Kuigi Eesti põllumajandus on järjepidevalt iga aastaga kasvanud, takistavad arengut kõige enam piima- ja vilja hinna suured kõikumised, märkis Puusta. "Tugevad tegijad on iga hooajaga järjest konkurentsivõimelisemad ning elavad ka praeguse languse üle. Raskem on nendel, kes oma kohta pole leidnud. Eks kasvuaegadel lisandus ka palju "linnamehi", kes olid kiire kasumi peale väljas," rääkis ta.

Puusta sõnul pakub ekspordipotentsiaali silmas pidades kõige suuremaid võimalusi piimandus. Samas on piima kokkuostuhind praegu väga madal ning tõenäoliselt maksavad praegu kõik piimakarja kasvatajad piimaliitrile peale, märkis ta. Samas on piima hinna tõus ainult aja küsimus, lisas ettevõtja.

Põllumehele tagab edu ja ellujäämise läbimõeldud tegutsemine. "Esmajärgus tasub enda kulud ja võimalused läbi analüüsida, eriti mis puudutab investeeringuid masinaparki. Likviidsuse säilitamiseks on praegu pigem kasulik põllumajandusteenuseid sisse osta kui raha kombaini alla seisma panna. Mujal Euroopas on see väga levinud lahendus," ütles Puusta.

"Viljasaagi müügis tasub pigem hajutada riske ning müüa saak pikema perioodi jooksul stabiilse keskmise hinnaga kui ühe korraga müües loota, et makstakse õiglast hinda," lisas ta.

Juulini Kemira GrowHow nime kandnud Baltic Agro on Baltimaade suurima turuosaga taimekaitseväetiste, seemnete, teravilja, söötade ja teiste põllumajandustarvikute müüja ning põllumajandusteenuste pakkuja. Ettevõtte käive oli Eestis 2008. aastal 1,6 miljardit krooni. Firma annab Eestis tööd ligi 40 inimesele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960