6. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Türgi hakkavad põllumajanduseksperte vahetama

Täna allkirjastasid Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ja Türgi põllumajandusminister H.E. Mehmet Mehdi Eker koostöölepingu, mille eesmärk on arendada riikide vahelist põllumajandusalast koostööd ning vahetada eksperte.

Eesmärk on arendada koostööd ja vahetada eksperte taime- ja loomakasvatuse ning põllumajandusteaduse valdkonnas, teatas ministeerium. Leping annab võimaluse teha senisest tihedamat koostööd näiteks tõuaretuse alal. Eestil on võimalik jagada Türgile kogemusi Euroopa Liiduga liitumisega kaasnevates küsimustes, eeskätt ühisturu ja toiduhügieeniga, aga ka makseagentuuri (PRIA) loomise, kohaliku initsiatiivi, maaelu arengu ja LEADER-programmi käivitamisega seotud teemadel.

„Vaatamata kahe riigi suurele erinevusele nii rahvaarvu kui geograafilise asukoha poolest, on põllumajanduse valdkonnas kasutamata suur potentsiaal,“ sõnas Helir-Valdor Seeder. „See leping annab aluse ka kaubavahetuse arendamiseks ja sellest on kindlasti kasu ka ettevõtjatele ja põllumeestele.“

Täna allkirjastatud raamleping hõlmab koostööd viie aasta jooksul, aga Seederi sõnul ei tähenda see, et koostöö selle ajaga ka piirdub. „Kindlasti see täpsustub ja täieneb vastavalt praktilistele vajadustele,“ arvas Eesti põllumajandusminister.

Eestil on kavas rakendada lepingust tulenevat koostööd juba tänavu sügisel, kui korraldatakse seminar nn kolmandatele riikidele, sh Türgile, mille temaatika käsitleb Euroopa Liidu ühisturu nõudeid. Samuti osaleb Eesti pakkumisega twinning-projektis Türgiga teemal „Keskkond ja maapiirkonnad IPARD-i raames“, mida ka Türgi minister tervitas.

Türgi põllumajandusministri sõnul on Türgi põllumajandustootmise mahtude poolest üks juhtivaid riike maailmas. Visiidi käigus külastas Türgi põllumajandusminister kaasaegset Eesti piimatootmisfarmi, tõuaretusühistut ja LEADERi piirkonda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960