17. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaktsiinivaidluse võitnud firmale jäid tühjad pihud

Veterinaar- ja toiduameti riigihange, millega taheti osta 30 miljoni krooni eest metsloomadele marutaudivastast vaktsiini, oli diskrimineeriv ja andis eelistusi aastaid sama hanget võitnud firmale, leidis vaidluskomisjon. Ometi jäi hanke tingimused vaidlustanud ja võitnud ettevõte pika ninaga.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kuulutas riigihanke välja jaanuaris. Seni oli turuliider Zoovetvaru, kes oli VTAd aastaid varustanud. Mullu oli Zoovetvaru ainsaks pakkujaks ning 40miljonilise hanke võitjaks klausliga "majanduslikult soodsaim pakkumine".Selle aasta alguses sai Magnum Medicali tütarfirma Magnum Veterinaaria ravimiametilt müügiloa ja tuli turule konkureeriva vaktsiiniga Fuchsoral ning otsustas samuti hankel osaleda.Nähes tingimusi, esitas Magnum Veterinaaria riigihangete ametile vaide."Vaktsiini Fuchsoral pakkumist takistavad hankija 2009. aastal hankedokumentidesse viidud nõuded, mis ei ole asjakohased, põhjendatud ega riigihanke eesmärgi suhtes proportsionaalsed. Tegemist on vaidlustajat selgelt ebavõrdselt kohtlevate ja diskrimineerivate nõuetega, mida vaidlustajale teadaolevalt pole esitatud üheski teises Euroopa riigis," seisis Magnum Veterinaaria avalduses.Sellised tingimused tulid VTA riigihanke dokumentidesse alles 2009. aastal. Näiteks seadis vaktsiinisöötade koguse arvutamise valem eelisolukorda Zoovetvaru, millega oleks nende vaktsiini kulunud koguseliselt vähem kui äsja turule tulnud Fuchsorali.Suurem kogus tähendab kõrgemat maksumust, mistõttu hanke võitmine olnuks uuel konkurendil välistatud. Lisaks esitas amet tingimusi ka pakendile, ehkki need määrab ravimiamet.

Soodsad tingimused "sõbrafirmale"

Hanke korraldanud veterinaar- ja toiduametis suhtleb sel teemal jurist Indrek Halliste, kes pole nõus, et tegu oli ühele firmale suunatud hankega. "See väide ei ole tõene, sest vaidlustus esitati hankedokumentide peale. Pakkumusi polnud selleks ajaks esitatud, seega ei saa rääkida hanke võitnud firma eelistamisest," ütles ta.Vaidlustuskomisjon möönis, et mitmed punktid ei vasta riigihangete seadusele ja näiteks vaktsiinisöötade arvutamise valem seab eelisolukorda Zoovetvaru vaktsiini. Lisaks leidis komisjon mitmeid mittevastavusi riigihangete seadusega, mistõttu andis VTA-le käsu hankedokumendid seadusega kooskõlla viia.

Riigihanke tingimusi muudeti kahel korral

Halliste sõnul muudeti osa hankedokumentide punktidest."Neid keegi uuesti ei vaidlustatud, mis tähendab, et hankedokumendid sobisid kõigile võimalikele pakkujatele," kinnitas ta.Amet muutis riigihanke tingimusi kahel korral ning tegi vaidluse ajal erandkorras vaktsiini ostmiseks väljakuulutamiseta läbirääkimistega riigihanke, millega ostis Zoovetvarult kümne miljoni eest vaktsiini. Amet põhjendas ostu sellega, et kevadine vaktsiinikülv tuleb ära teha, et marutaud vohama ei hakkaks."Teatud juhtudel, kui hange venima jääb, tuleb siiski teenus või kaup osta. Ega siis elu ei saa seisma jääda," põhjendas riigihangete ameti peadirektori asetäitja Andres Veel.

Vaidluse võitja loobus võitlemast

Magnum Veterinaaria juhataja Laidar Laos jäi vaoshoituks, ent tunnistas, et tegu oli suunatud hankega, mis takistas ausat konkurentsi.

Näiteks esitas VTA kõrged nõudmised vaktsiini uuringute kohta, ära toodi ka täpsed arvud. "Meile teadaolevalt ei ole vaktsiinide tõhusust ja stabiilsust laiaulatuslikult Eestis uuritud," ütles Laos.Vaidlustuskomisjon tegi otsuse märtsi lõpus ja andis suures osas õiguse vaide esitanud Magnum Veterinaariale, ühtlasi tuli VTA-l maksta Magnumi kasuks riigilõiv summas 12 000 krooni.Võidust hoolimata loobus Magnum Veterinaaria edasi kaebamast. "Kaalusime kõiki erinevaid variante ja riske ning sellest lähtuvalt tegime ka otsuse," märkis Laos.Juunis sõlmis VTA hankelepingu taas ainsa ja odavaima pakkumise teinud Zoovetvaruga, millega ostis firmalt marutaudi vastast vaktsiini kokku enam kui 30 miljoni eest.Miks siis amet ikkagi ostis kaupa vaidlustatud riigihankega ja seadusele mittevastanud hankedokumentide alusel?"Hankele esitas tähtajalise pakkumuse vaid üks firma, OÜ Zoovetvaru," ütles veterinaar- ja toiduameti jurist Indrek Halliste."Pakkuja vastas kõikidele kvalifitseerimise tingimustele ning see oli vastavuses kõikide nõutud tingimustega, seega tunnistati nende tehtud pakkumus edukaks," lisas ta.Zoovetvaru omanik ja juhataja Indrek-Eston Kuklane Äripäeva küsimustele ei vastanud.

MIS ON MIS

Zoovetvaru

• Tegeleb veterinaarravimite ja söödalisandite hulgimüügiga.

• Omanikud on läbi haldusfirma Eskerton vennad Indrek-Eston ja Margus Kuklane.• Müügitulu oli eelmisel aastal 125 miljonit krooni ja kasum 16 miljonit. Firma omakapital on 72 miljonit.• Eskertoni kasum oli mullu ligi 2,2 miljonit krooni, juhatuse otsusega maksti dividendidena välja 1,2 miljonit.• Gruppi kuuluvad veel ravimite registreerimise ja turundusega tegelev Hagarex, äri- ja juhtimisalase nõustamisega tegelev Leikoman (omanik Eskerton) ning turunduse ja reklaamiga tegelev Carston (omanik Leikoman). TAUST

Eestis kolm marutaudi vaktsiini müüjat

Vaktsiin Rabigen

• Tootja Prantsusmaa firma Virbac, esindaja Eestis, Lätis ja Leedus OÜ Zoovetvaru, registreeritud Euroopa Ravimiametis aprillis 2000.Vaktsiin Raboral• Tootja Prantsusmaa firma Merial, Eesti esindajat ravimiregistris kirjas pole. Toodet turustab Optimer, registreeritud Eesti Ravimiametis aprillis 2004.Vaktsiin Fuchsoral• Tootja Saksamaa firma IDT Biologika, müügiloa hoidja Eestis Magnum Veterinaaria AS, registreeritud Eesti Ravimiametis detsembris 2008.Allikas: veterinaar- ja toiduamet

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960