24. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank müüb suurosalust Põlva Agros kui põrsast kotis

Swedbank müüb enampakkumisel 164 miljoni kroonise alghinnaga OÜ Põlva Agro osa, mis moodustab ca 93,58% piimatootja osakapitalist, ent ei vastuta ettevõtte kohta väljastatava info eest.

Enampakkumist korraldava advokaadibüroo Tark Ko advokaat Hannes Vallikivi ütles Äripäevale, et Swedbank müüb panditud vara. 93,58% Põlva Agro osakapitalist kuulub Agrowill Eestile, Leedu samanimelise börsifirma tütarettevõttele.

Enampakkumise tingimustes on, et Swedbank ei esita andmeid ega kinnitusi OÜ Põlva Agro või osaga seotud asjaolude kohta. Müüja ega enampakkumise läbiviija ei vastuta seejuures piimatootjaga seonduvate mis tahes asjaolude eest, sh pakkujatele konfidentsiaalsuslepingu alusel antavate andmete õigsuse eest.

Swedbank ei võta vastutust ka Põlva Agro korporatiivsete toimingute eest, mille tulemusel võib muutuda osa osakaal Põlva Agro osakapitalis, seisab tingimustes.

"Saame öelda ainult niipalju: Swedbank AS müüb Põlva Agro OÜ osa enampakkumisel, kuna isik, kes pantis temale kuuluva Põlva Agro OÜ osa, ei ole täitnud oma lepingulisi kohustusi, mille täitmise tagamiseks on müügis olevad osad panditud," teatas pank vastuseks Äripäevale, kui leht uuris, miks Swedbank ja enampakkumise korraldaja müüdava kauba eest ei vastuta.

"Konkreetselt ettevõtte asju ja kliendisuhet me saa kommenteerida," ütles Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Artjom Sokolov hommikusel pressikonverentsil. Panga üldiste põhimõtete kohta lisas ta vaid, et panga eesmärk pole ei kinnis- aga muud tagatisvara omada. Paar objekti on siiski tulnud üles osta.

Põlva Agro teenis 2008. aastal 69,5 miljoni kroonise käibe juures 27,3 miljonit krooni puhaskasumit. 2007. ja 2006. aastal oli käibeks 73,4 miljonit ja 65 miljonit krooni ning puhaskasumiks vastavalt 25,5 miljonit ja 16,4 miljonit krooni.

Pakkumised tuleb esitada hiljemalt 11. septembril kella 17ks. Kes kolmepäevase andmete kontrolli läbivad, kutsutakse läbirääkimistele, millel tuleb esitada lõplik pakkumine. Läbirääkimistele kutsutud pakkujad peavad esitama rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduses nõutavaid andmeid ja dokumente.

Enampakkumise võitja sõelutakse välja 20 päevaga, kuid müüjal on õigus läbirääkimiste tähtaega pikendada. Enampakkumine loetakse nurjunuks, kui pakkumisi ei tule või tehakse need alghinnast madalamad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960