26. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavu makstud miljardi jagu põllumajandustoetusi

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi kinnitusel on tänavu poole aastaga põllumeestele juba makstud miljard krooni, aasta lõpuks makstakse veel umbes miljardi jagu otsetoetusi.

„PRIA on üks Euroopa efektiivsemaid makseagentuure, mille haldussuutlikkusega seoses ei ole jäänud välja maksmata ühtegi eelarves kavandatud krooni,“ märkis minister.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas astus ülemöödunud nädalal televisioonis üles sõnumiga, justkui jääks Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) eurotoetuste väljamaksmisega hätta, seisab ministeeriumist väljastatud pressiteates. Täna teevad rahanduskomisjon ja riigieelarve kontrolli komisjon väljasõiduistungi Tartusse, et kohtuda põllumajandusministri, põllumajandusministeeriumi ja PRIA esindajatega, saamaks ülevaadet välisvahendite kasutamisest 2009. aastal ning sellega seotud probleemidest.

Maaelu arengukava 2007–2013 (MAK) eelarve on seitsme aasta peale kokku 14,4 miljardit krooni. Käesoleva aasta juuli seisuga on PRIA määranud toetusi 4,7 miljardi krooni ulatuses, mis moodustab 32,6% MAK-i eelarvest.

„Oluline on mõista, et vahendite kasutamine jaguneb kahte etappi,“ seisab põllumajandusministri poolt Taavi Rõivasele saadetud selgituskirjas. „Esimene on heakskiidu andmine taotlejale investeeringu tegemiseks, teine etapp on väljamakse, mis saab valdavalt toimuda investeeringu teostamise järgselt.“

Välisvahendite kasutamisel kehtib ka n+2 reegel, mis tähendab, et kohustusi võib võtta ja väljamakseid teha kuni 2015. aasta lõpuni. Seega on vahendite kasutamiseks kokku 9 aastat. Jagades MAK-i eelarve proportsionaalselt 9 aasta vahel, tähendab see, et igaks aastaks oleks keskmiselt võimalik välja maksta 1,6 miljardit krooni. Seega võib öelda, et kohustuste võtmise osas on põllumajandusministeerium vahendite kasutamisel graafikus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960