17. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL kaalub piima tulevikutehingute turu loomist

Euroopa Liit loob töögrupi, mis hakkab uurima, kuidas tõsta piimatootmise kasumlikkust, kaaludes muuhulgas piimafutuuride turu loomist, kirjutab Bloomberg.

„Me peame arutama, kas piimafutuuride turu loomine Euroopas aitaks hindu perspektiivis läbipaistvamaks muuta,“ ütles ELi põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel täna Euroopa Parlamendis.

Kogu Euroopa Liidus protestivad talunikud liiga madala piima hinna üle ning komisjoni plaani vastu kaotada ära tootmiskvootide süsteem. Viimastel päevadel on tuhanded liitrid piima ujutanud Prantsusmaa ja Belgia tänavaid ja põlde.

NYSE Euronext teatas sel kuul, et kaalub tulevikutehingute turu loomist piimapulbrile, võile ja vadakule. USAs on sellised turud juba olemas, Briti piimatootjad aga kahtlevad, kas selline turg tootjaid aitaks. „Kui te vaatate tulevikutehingute turgu teistes sektorites, siis pole seal oluliselt enam stabiilsust,“ ütles Briti piimatootjate ühingu juht Lindon Edwards. „See võib muuta hinna läbipaistvamaks, kuid annab vaid infot selle kohta, mida oodata on. Ma ei arva, et see probleemi lahendaks.“

Euroopa piima hind langes juulis keskmiselt 24,77 eurosendile liitrist ehk 3,8 kroonile, mis on veerandi võrra madalam aastatagusest hinnast. Euroopa tootjate sõnul ei kata see hind tootmise omahinda.

Volinik Fischer Boeli sõnul on hinnad Euroopas kosumas – augustis keskmiselt 2% võrra ning või hind on tõusul nii Prantsusmaal, Saksamaal kui Suurbritannias.

Euroopa Komisjon teatas, et muudab lähinädalatel riiklike toetuste reegleid, et võimaldada liikmesriikidel ajutiselt talunikke kuni 15 000 euroga toetada. Samuti tehti ettepanek muutuseks tootmiskvootide osas, et kasutada edaspidi ületootmise trahvimisest laekuvaid summasid tööstusharu restruktureerimiseks.

Euroopa Liit, mis on maailma suurim piimatootja, otsustas mullu novembris tõsta tootmiskvoote 1% võrra aastas, enne kui süsteemist 2015. a loobutakse.

Euroopa Liidu maksumaksjatele lähevad ELi põllumajandustoetused aastas maksma 52,6 miljardit eurot, mis moodustavad ELi eelarvest 45%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960