21. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noortalunikud saavad PRIAst starditoetust taotleda

21. septembrist 12. oktoobrini saavad tegevust alustavad noored põllumajandusettevõtjad taotleda Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametist (PRIA) starditoetust.

Maaelu arengukava meetme „Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetus“ eesmärk on aidata kuni 40-aastastel noortalunikel ettevõtlusega alustada ja seda arendada, samuti aitab meede kaasa põlvkondade vahetumisele põllumajanduses, teatas PRIA.

Toetusesaajaks võib olla nii FIE-st noortalunik kui ka osaühing, mille kõik liikmed on füüsilised isikud. Nii taotlejatele kui osaühingu ja selle juhatuse liikmetele kehtib toetuse taotlemisel nõue, et neil ei tohi vanust olla üle 40, kõigil peab olema põllumajanduslik haridus ja põllumajanduslik töökogemus.

Üks taotleja võib programmperioodil 2007-2013 noortaluniku starditoetust saada ühel korral. Toetust makstakse kuni 625 864 krooni ja käesoleva taotlusvooru eelarves on 25,7 mln krooni.

Toetust võib kasutada väga mitmesuguste seadmete, lauda- ja põllumajandustehnika, mesindustarvikute soetamiseks ja muudeks investeeringuteks ja tegevusteks. Vähemalt pool toetussummast tuleb kasutada põhivara soetamiseks.

Erinevalt teistest maaelu arengukava investeeringumeetmetest makstakse toetusraha välja 30 päeva jooksul pärast toetuse määramist, mitte siis, kui taotleja on investeeringu omal kulul teostanud ja PRIAle kuludokumendid esitanud.

Sama meetme toetust sai taotleda ka mullu kahes taotlusvoorus. Noortaluniku toetus osutus populaarseks: kokku laekus üle 400 toetussoovi, raha jätkus veidi vähem kui pooltele ja välja maksti 112 mln krooni. Äriplaanid olid koostatud valdavalt traditsiooniliste valdkondade kohta – põllukultuuride kasvatamine, loomakasvatus -, aga oli ka näiteks viljapuu- ja marjaaedade rajajaid, jaanalinnu- või tšintšiljakasvatajaid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960