8. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalafarmi tegijate pistiseasi kohtus

Riigiprokurör Triin Bergmann saatis detsembri lõpus kohtusse Pärnumaale Audrusse suurejoonelist kalafarmi planeerinud ASi FjordFresh Holding juhtide Thorben Gronkjaer Nielseni ja Alar Oppari pistiseasja.

"Süüdi me ennast ei tunnista, mingeid kokkuleppeid me ei tee, mingi kiirmenetluse või oportuniteediga me ei lepi," kommenteeris FjordFresh Holdingu juhatuse liige Oppar eile. "Meie jaoks on see täiesti põhimõtteline küsimus."

Ministeeriumitöö vahetus kalakasvanduse vastu

Kriminaalasja raames süüdistatakse endist põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi nõunikku Opparit pistise võtmises ja mõjuvõimuga kauplemises. Mõlemad mehed kuuluvad IRLi ridadesse. Oppar lahkus töölt ministeeriumis 2008. aasta kevadel. Kohe pärast seda asus ta ametisse FjordFresh Holdingusse, mis planeerib Audru valda rajada hiiglasliku kalakasvanduse. Investeeringu suuruseks nimetatakse ligikaudu 7 miljardit krooni.

Süüdistuse järgi sai Oppar vara ja muude soodustuste näol Nielsenilt 400 000 krooni ulatuses intressivaba laenu, lisaks ettemaksuna üle poole miljoni krooni, töökaha ja osaluse FjodFreshis.

Vastutasuna lubas Oppar kasutada oma mõju põllumajandusministeeriumis, et saavutada Nielsenile ja FjordFreshile soodsaid otsuseid. Samuti propageeris ja toetas Oppar Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukogu liikmena riigi garantiiga laenude andmist ja garanteeritavate laenusummade suurendamist. Seejuures pidi ta osalema Nielseniga seotud ettevõtete rahastamistaotluste, sealhulgas laenu- ja garantiitaotluste läbivaatamisel ja otsustamisel.

Oppar: süüdistus on väga jabur

"Kui nüüd rääkida süüdistuse sisust, siis see on meie jaoks väga jabur," selgitas Oppar.

Näiteks ei soovinud nad ja poleks ka kuidagi FjordFreshi kontserni suuruse tõttu saanud MESilt taotleda garantiisid. Uurijad on mõned asjad segi ajanud, selgitas Oppar. "Nali on ju selles, et süüdistuse järgi on see taotlus 52 miljonit eurot. Aga nad ei ole sellest aru saanud, et meil on see taotlus olnud poolteist aastat menetluses ekspordi garanteerimise fondis (Eksport Kredit Fonden - toim) Taanis," rääkis Oppar. Ka kõik teised süüdistused on tema sõnul alusetud.

Ka Nielsen pidas süüdistusi naeruväärseks ja ütles, et tegemist on uurijate spekulatsiooniga.

Oppar viitas pikale eelmenetluse perioodile, mis on raskendanud investeeringu Eestisse toomist. "Me oleme suuresti meedia abiga juba pätid ja kaabakad. Prokuratuuri õigsuses aga ei kahtle keegi. Meie peame nüüd aga tõestama, et me ei ole pätid ja kaabakad - meil kulub selleks 3-4 aastat kohtus," sõnas ta. Investeeringuprojektist nad loobunud ei ole.

Bergmanni sõnul võttis tema asja üle augusti lõpus ja ta ei osanud täpselt öelda, miks menetlus nii kaua kestis - põhjus võis olla selles, et kriminaalasi kasvas välja teisest uurimisest. "Mina oleks selle kiiremini ära saatnud, aga siin oli vaja natuke täiendada ja osa asju üle vaadata," sõnas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960