17. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GASELL: Meremäe suurim tööandja

Enam kui kolmetunnine reis Eesti lõunapiiri äärde Meremäe valda on omamoodi puhkus. Päike paistab ja autoakna taga on valge lumi.

Mida lähemale Meremäele jõuame, seda vaiksemaks jääb liiklus ja käänulisemaks muutub tee. Kas siin pesitsebki kiiresti laienev firma Kimeko?

Lõpuks jõuamegi Meremäele. Keerame sisse nõukaaegsete laudahoonetega ümbritsetud hoovi, kus seisavad ilus roheline traktor ja mõned vanemad sõiduautod. Tundub, et oleme õiges kohas. Helistan farmi omanikule ja Kimeko OÜ juhile Aarne Kivistele, kelle pärast me nii pika reisi ette võtsimegi.

Seafarm, lihaveisefarm ning kauplus

Esmaspäeval 70. juubelit tähistanud EPAs agronoomia teaduskonna lõpetanud Kiviste on Meremäe valla suurim tööandja. Lisaks seafarmile Meremäel on mehel Obinitsas ka lihaveisefarm, samuti peab ta Meremäel Võru Tarbijate Ühistu kaupluse kõrval Obinitsas valla teist kauplust. Ta on vallas pea ainus sotsiaaldemokraat ja kuulub volikokku.

Sõbralt sümboolse raha eest ostetud piimakarjafarmi tegi Kiviste 2002. aastal koos kahe teise kompanjoniga ümber seafarmiks, kuna see tundus paremini ära tasuvat. Praeguseks on ärifilosoofiliste erimeelsuste tõttu partneritega lahku mindud. Põhiliselt juhib Kiviste Kimekot üksinda, ent tütar, kes on teine juhatuse liige, abistab isa finantsalal.

Laudalõhnaline kohvipaus praelihaga

Mees tuleb meid õue tervitama tugeva käepigistuse ja sooja naeratusega. Astume majja sisse. Lähme läbi suurest köögist, kus pärast töölistele omavalmistatud süüa pakutakse, läbime ka jahedavõitu koridorid ning jõuame lõpuks pealiku tööruumi. Igal pool saadab meid spetsiifiline laudalõhn.

Meid võetakse vastu kohvi ja võileibadega. "Te olete kaugelt tulnud ja kõhud on kindlasti tühjad, et vahest sööme alustuseks. Taldrikuid meile ei toodud, vahest teeme siis võileiba," on ärimees napisõnaline. Ülearu palju ei räägi ta kogu meie vestluse käigus - pigem vastas küsimustele. Pealegi on mehe palve, et Äripäev teda lehes liialt kiitma ei hakkaks.

Ainsad koostööpartnerid siiani usaldusväärsed

Loomulikult on leiva katteks laual kohalikust farmist pärineva nuumiku praetud lihatükid, ikka koos pekiäärega. See praeliha maitseb ülinaturaalselt ja kosutavalt, millist maitset ei ole tükil ajal tundnud. Pole siis ime, kui seakasvataja poest sinki ostma ei lähe, vaid suitsutab või küpsetab ise liha.

Kui Kiviste alustas seakasvatust ühe lauda ja 1800 põrsaga, siis kaheksa aastat hiljem on see laienenud 4000ruutmeetrisele laudapinnale ja 5000 seani. Rakvere Lihakombinaadi tütarfirmast Eksekost tuuakse 80päevased kesikud, kes Rakvere Lihakombinaadi jaoks 100-125 kg nuumikuteks üles kasvatatakse. Need kaks ettevõtet on ka Kimeko ainsad koostööpartnerid, ent seni siiski usaldusväärsed, kinnitab Kiviste.

Suur võlakoorem jätab toetustest ilma

Selles farmis, kus me põrsaid vaatamas käisime, on Kiviste sõnul kokku seitse töötajat, kellest viis on talitajad, on tootmisjuht ja poole kohaga autojuht. Lisaks on mehel palgatud ka kaks veterinaarvelskrit, kes sigade tervise eest hoolt kannavad.

"Kõige suurem probleem on, et seakasvataja ei saa mingit toetust, kuna faktooringu tõttu on võlakoorem nii suur. Keegi ei taha meie projekti rahastada," kurdab ettevõtja. Igakuiselt on neil faktooringu tõttu vähemalt 6 miljoni krooni eest võlgu üleval, lisaks on ka muid, aastate jooksul võetud laene.

Kasumit Kiviste sõnul väga teenida õnnestunud ei ole, kuna kogu aeg on laienetud - tootmisvõimsust suurendatud, hooneid renoveeritud, varustust soetatud. Kui 2008. aastal oli ettevõte käive 25 miljonit krooni ja kasum pea pool miljonit, siis möödunud aasta lõppes sarnaselt.

"Masu nagu küll tundnud ei ole. Ei ütleks, et midagi oluliselt muutunud oleks," nendib mees. Kuna Rakvere Lihakombinaat on kindel partner ja nõudlus kodumaise sealiha järele on olemas, siis ei ole ka tootmismaht vähenenud.

Idee hakata sõnnikust biogaasi tootma

Veel soovib Kiviste, et tema veisekasvatus saaks Valga lihakombinaadi näol endale kindla koostööpartneri, läbirääkimised juba käivadki. "Kui tootmismahud on suuremad, siis on ka kulutustega lihtsam toime tulla," põhjendab ta.

Järgmise projektina soovib seakasvataja ette võtta sõnnikust biogaasi tootmise. Kõige enam on läbirääkimised koostööks edenenud taastuvenergiaettevõtte Nelja Energia

OÜga. Mõte oleks ehitada kääritamishoidla, kus seasõnnik üles soojendatakse, millest eralduvat metaani saaks kasutada. "Uuringud on tehtud, organisatsioon paika pandud, vaja oleks finantsid leida," räägib Kiviste.

Küll möönab ta, et seasõnniku gaasisaagis on väike, silol on näiteks kuus korda suurem energeetiline väärtus. Selleks, et gaasi tootmine end ära tasuks, peaks looma nn koostootmisjaama, kus toodetakse elektrit pooleks toasoojaga. Aga selleks, et sooja toota, peaks ka tsentraalse katlamajaga elamumajanduse looma, kuna Meremäe elamutel on vaid oma katlamajad.

Annab tööd kõigile

Peeter Sibul

Meremäe vallavanem

Aarne on juba aastaid Meremäe valla piirkonnas ettevõtlusega tegelenud. Ta on meie valla tähtsamaid ettevõtjaid, kes ei anna tööd mitte ainult oma lähedastele ja sugulastele, vaid ka valla elanikele.

Biogaasitehase ehitamise soov on praeguse masu tingimustes, kus tegevusi koomale tõmmatakse, positiivne sõnum mitte ainult Meremäe või Võrumaa, vaid kogu Kagu-Eesti jaoks.

Ühest küljest on biogaas küll energiaallikas, aga teisest küljest sõnum sellest, et ka Kagu-Eestis on võimalik selline energiatootmine käivitada ja sellise ettevõtlusliigiga tegeleda.

KES ON KES

Aarne Kiviste

• sündinud 15.02.1940

• lõpetanud 1964. aastal EPA Agronoomia teaduskonna

• Kimeko OÜ juht ja omanik, omab seafarmi Meremäel ja veisefarmi ning kauplust Obinitsas.

• on Meremäe valla suurim tööandja

• Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige, kuulub Meremäe vallavolikogusse, sai viimastel kohalikel valimistel 25 häält.

ÜLEVAADE

Kimeko OÜ majandustulemused

• 2006 müügitulu 15,1 mln kr, puhaskasum 24 800 kr, mis võrreldes eelmise aastaga langes ligi 16 korda.

• 2007 müügitulu 15,6 mln kr, puhaskasum 11 000 kr.

• 2008 müügitulu 25,3 mln kr, puhaskasum 407 000 kr, võrreldes mullusega tõusis 37 korda.

• 2009 müügitulu ja puhaskasum jäid firma omaniku ja juhi Aarne Kiviste sõnul eelmise aasta tasemele. Täpseid numbreid ei osanud Kiviste öelda, kuna neid ei ole veel kokku löödud.

• Kimeko OÜ asub Võrumaal Meremäe vallas Meremäe külas. Põhitegevusala on seakasvatus kesikust nuumikuni. Omanikud Aarne Kiviste 34%, Karin Kiviste 66%.

Allikas: ettevõtte majandusaruanded

TASUB TEADA

• Kimeko on Meremäe valla tuntumaid ettevõtteid.

• Meremäe vald on osa ajaloolisest Setomaast.

• Tuntumad ettevõtted vallas on Piusa Põllumajanduse OÜ (viljakasvatus), OÜ Kimeko (peamiselt seakasvatus), OÜ Estviikor (saunateenused ja metsamajandus), OÜ Setomaa Turismitalo (majutus ja toitlustus), Seto Aedvili TÜ (kartuli- ja teraviljakasvatus), OÜ Katusõkatja (peamiselt puukatused), OÜ Naxos (puhkemajandus), OÜ Seto Metall (metallitööd eritellimusel), OÜ Piusa Ürgoru Puhkemaja (turism, puhkemajandus).

• 2008. a kevadel alustas täismahus tööd Marinova dolokivikarjäär. Füüsilisest isikust ettevõtjate peamised tegevusvaldkonnad on samuti seotud põllumajandusega.

Allikas: Meremäe vald

METOODIKA

Gaselli TOP

• Äripäeva 2010. aasta Gaselli TOP ilmus 29. jaanuaril. TOPi lähteandmed olid müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2006, 2007, 2008.

• Ettevõtte 2006. aasta müügitulu peab olema üle ühe ja 2008. aasta müügitulu alla 179,7 miljoni krooni.

• Ettevõte peab olema tegutsenud vähemalt kolm järjestikust majandusaastat ja tegutseb ka praegu.

• Ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse kasvasid 2008. aastal 2006. aastaga võrreldes vähemalt 50%.

• Seekordses Gaselli TOPis asus Võrumaa ettevõte Kimeko 326. kohal.

NUMBER

• 5000 seani 1800-lt on Aarne Kiviste juhitav Kimeko kasvatanud kaheksa aastaga oma farmi suuruse.

• 37 korda kasvas 2008. aastal Kimeko puhaskasum võrrelduna 2007. aastaga, jõudes 407 000 kroonini.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960