23. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: Eesti toetab tootmiskvootide kaotamist

Eesti toetab tootmiskvootide ja eksporditoetuste järk-järgulist kaotamist, ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Senistest turukorraldusmeetmest peaksid tema sõnul säilima nii sekkumiskokkuost kui ka eraladustamine. Need peavad rasketel aegadel põllumeestele leevendust pakkuma, kuid ei tohi parematel aegadel hakata hindu survestama, märkis ta.

Euroopa Liidus tuleb hiljemalt uue finantsperioodi alguseks 2014. aastal ümber vaadata põllumajanduse turukorraldusmeetmed, et ühenduses säiliks piisav toidu tootmise võimekus ka pärast tänast rasket majandusolukorda.

Tänane turukorraldusmeetmete võrgustik koondab endas mitmeid abinõusid, kuid Seederi sõnul ei täida need tegelikult oma eesmärki. "Turukorraldus peab olema turvavõrgustik, mis tagaks nii tarbijatele kui tootjatele stabiilse toiduga varustatuse ning stabiilsed hinnad," lausus ta.

Põllumajandusministri sõnul peitub probleem asjaolus, et tänane raske majanduslik olukord ja madalad kokkuostuhinnad sunnivad paljusid põllumehi oma tegevust lõpetama. "Maailm liigub jätkuvalt suunas, kus nõudlus toidu järele kasvab märksa kiiremini kui selle pakkumine," rääkis Seeder.

"Euroopa peab hoolitsema selle eest, et põllumehed suudaksid üle elada nii selle kui tuleviku majanduslangused ilma, et toidu tootmine väheneks ja kodanikel toitu nappima hakkaks," märkis ta.

Turukorraldusmeetmete tulevikku arutasid eile Brüsselis Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrid.

Seeder kohtus täna Brüsselis ka Euroopa Parlamendi põllumajanduse ja maaelu arengu komisjoni esimehe Paolo de Castroga, kes kinnitas, et põllumajandustoetuste arvestamine ei saa pärast 2014. aastat jätkuda seniste põhimõtete järgi.

"Positiivne, et de Castro toetas kohtumisel selgelt meie seisukohta," rääkis Seeder. "Toetuste ühtlustamine ja seniste põhimõtete muutmine ei saa muidugi toimuda üleöö ja vajab üleminekuaega," lisas ta.

De Castro rõhutas kohtumisel vajadust seista ühiselt selle eest, et ühine põllumajanduspolootika jääks ka järgmisel eelarveperioodil ELi ühispoliitikaks ning sellele säiliks senisel tasemel rahastus. Ühispoliitikat on vaja eelkõige ühenduse piisavaks kindlustamiseks toiduainetega ajal, kuid nõudlus toiduainete järgi maailmas väga kiiresti kasvab, teatas ta.

Põllumajandusminister Seeder kutsus kohtumisel de Castro – kes varem on olnud ka Itaalia põllumajandusminister – tänavu Eestisse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960