7. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sarkozy nõuab talunikele osa kaupmeeste kasumist

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ähvardab toidukaupade jaemüüjaid kõrgema maksuga, kui need ei nõustu suuremat osa oma kasumist talunikega jagama.

„Ma ei hakka selle lisaväärtuse jagamise probleemiga pikalt viivitama,“ ütles Sarkozy eile koos põllumajandusminister Bruno Le Maire’iga üht farmi külastades. „Ma palun ministril uurida uue maksu kehtestamise võimalust, kui kasumite osas kokkuleppele ei jõuta,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Läinud aastal blokeerisid Prantsuse talunikud toidukaupade hulgilaod, protestides suure juurdehindluse vastu kauplustes, samas kui talunikelt nõutakse kaupa järjest odavamalt. Talunike ühendus FNSEA ütles läinud aastal, et piimapudeli poehinnast saavad talunikud 30%, kauplused 40%.

Sarkozy sõnul on valitsus valmis uut maksu paari toidukauba peal katsetama, et välja selgitada, kuidas sellest talunikele kasu sünniks.

Prantsuse jaemüüjate ühenduse president Jerome Bedier taunis uue maksu mõtet, väites, et kannataks sellest eelkõige tarbijad. Küll aga möönis ta, et kaupmeestel tuleks juurdehindluse loogika n.ö läbipaistvamaks teha. Selle sees on nii transpordi kui palgakulu. Mis aga puutub talunikele kauba eest tasumisse, siis hinna määrab turg, mitte kasumi jagamine.

Sarkozy kinnitas eile ka oma vastumeelsust dereguleerimise vastu Euroopa ühtses põllumajanduspoliitikas. „Turu reguleerimine on keskse tähtsusega küsimus,“ ütles Sarkozy. Praegune põllumajanduse dereguleerimise ulatus Euroopa Liidus on „märkimisväärne viga,“ ütles Sarkozy.

ELi põllumajandustoetuste programm, mille tänavune maht on 45,7 miljardit eurot, saab läbi 2013. aastal. Läbirääkimisi järgmise toetusprogrammi üle alustavad ELi 27 liikmesriiki sel aastal.

Prantsusmaa on ELi suurim põllumajandussaaduste tootja ning ELi toetuste saaja. Läinud kuul ütles Sarkozy, et on valmis ELi ühtse põllumajanduspoliitika kaitseks ka teiste liikmesriikidega teravasse vastuollu minema.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960