7. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko: piiritus kallineb aasta teises pooles

Venemaa teravilja ekspordikeeld võib mõjutada piirituse hinda aasta teises pooles või tuleva aasta alguses, rääkis ASi Liviko juht Janek Kalvi.

Mis puudutab Venemaa ekspordikeelu andmist teraviljale, ei tohiks esialgu teoreetiliselt mõjutada Livikot ei ühel ega teisel moel, rääkis Kalvi. „Ma tean, et on olnud aegu, kui Eesti alkoholi tootjad ehk piirituse tootjad on kasutanud Venemaalt imporditud teravilja,“ tõdes Kalvi. Teatavasti piirituse tehas Eestis alles taasavati ja käivitati. „Ma usun, et need esimesed sammud tehakse Eestist ostetud teravilja abiga,“ loodab Kalvi. Viimane viitabki asjaolule, et teoreetiliselt ei tohiks kõnealune keeld mõjutada ja halvata Eesti alkoholi tööstust.

Samas kaudne mõju võib-olla Kalvi sõnul sel määral, et võib tekkida teravilja kallinemine just seetõttu, et Venemaa on seni suur teraviljaeksportöör olnud.

„Kui turul tekib  defitsiit, siis see võib tuua kaasa teravilja kallinemise ja sealt kaudu ka meie põhitoormaterjali piirituse kallinemise,“ kinnitas Kalvi. Ta lisas, et harilikult sellised ikaldused, mis toovad kaasa defitsiidi, toob kaasa piirituse hinna oluliselt kallinemise.

„Mil määral see euroopa teravilja hinnale ja piirituse hinnale mõju avaldab, seda ma täna ennustada ei oska,“ nentis Kalvi, kelle sõnul sellel on esiti emotsionaalne mõju. “See võib olla puhtalt emotsionaalne kui Venemaa ütles, et nad enam ei ekspordi, siis see annab automaatselt võimaluse turgudel teravilja hinna kallinemiseks ja sealt võib kallineda piiritus,“ toonitas Kalvi.

Kui see peaks kõik nii minema, siis võib tema sõnul piirituse kallinemist eeldada aasta teises pooles või isegi järgmise aasta alguses. Ka seda, et tooraine hinnatõus mõjub absoluutselt Liviko toodangu hinnale oli Kalvi nõus. „Selles mõttes ei ole siin midagi teha, tegelikult on situatsioon sama mis transpordifirmade hindade tõus, kui kütuse hind kallineb, see on elementaarne,“ võrdles ta.

„Täna ma ei tahaks paanikat külvata, aga küsimus on õigesti esitatud, sellised uudised ongi need, millest pall veerema lükatakse. Tihti peale piisab sellest emotsionaalsest impulsist, et turgudel hinnad kallinevad,“ märkis Kalvi. Tema sõnul on teravili toormaterjali turgudel päris oluline kauplemise objekt ja sellised uudised kindlasti mõjutavad seda ja mitte odavnemise suunas.

Kalvi sõnul peab hindade tõusuks nii või teisiti valmis olema. „Euroopa ja ülejäänud maailm on justkui väljumas majanduskriisist ja inimesed peavad arvestama ja arusaama, et hinnad hakkavad kallinema ka ilma selliste uudisteta,“ viitas ta ning täiendas, et see on paratamatu, et majanduskasvuga kaasneb inflatsioon.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960