9. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mandatum Life: investeeri põllumajandusse

Varahaldusfirma Mandatum Life arvab oma ülevaates, et  põllumajandus ja toiduainetesektor on atraktiivne nii lühikeses kui pikaajalises perspektiivis tulu otsivale investorile.

Põllumajanduses on 2010. aasta pakkunud põllumeestele, investoritele, tootjatele ja ka tarbijatele nii ohte kui ka võimalusi. Pikaajaline vaade põllumajandusele on väga atraktiivne. Peamised tegurid pikaajalises perspektiivis tulenevad rahvastiku kasvust, linnastumisest, muutustest söömisharjumustes (liha tarbimine kasvab, mis nõuab rohkem sööta lehmadele ja sigadele), biokütuse kasutamise kasvust ja kasutatava põllumaa vähesusest globaalselt. Vesi, kui piiratud ressurss ja selle kasutamine saab olema tulevikus terava tähelepanu all, mis selle suvistes ilmatingimustes eriliselt esile kerkis, teatas Mandatum Life.

Oleme veendunud, et inimeste  varustamine toiduainetega nõuab tulevikus märkimisväärseid investeeringuid toiduainete ahelasse tervikuna. Seega  võib pidada äärmiselt tähtsaks kasvavat huvi ja investeeringuid antud sektorisse, samuti on see ainus viis, et luua stabiilsus toiduainete tootmises ja kindlus  toiduainete piisavusest kõikjal maailmas, kinnitas varahaldusfirma.

"Hinna kõikumine tuleneb pakkumisest, nõudlusest ja varude seisust, mis saab olema fookuses nii lühikeses kui ka keskpikas perspektiivis. Nagu me nägime sel suvel, mängib ilm olulist rolli, eriti Venemaal ja SRÜ riikides, kus kuumus ja põud hävitasid olulise osa iga-aastaset nisusaagist. Selle suve nisu hinnad on teinud suurima hinnaralli alates 1973. aastast," ütles Mandatum Life Global Foodi portfellihaldur Matias Rundgren.

"Kui vaatame laoseise ülemaailmselt, siis nisu laovarude ja tarbimise suhte tasemed ei ole madalad ning näiteks laovarud USAs on tasemel, mis on oluliselt kõrgem kui varasematel nisu hinnarallidel. Hetkel on turu fookuses Austraalia saak ning juhul kui see ei vasta ootustele, võib see mõjutada nisu hinnarallit veelgi. Nisuhinnad jäävad eeldatavalt lähikuudel samale tasemele“ rääkis ta.

Põllumajanduse toorainete osas on Mandatum Life kõige positiivsemalt meelestatud maisi hindade arengu osas järgneva kuue kuu jooksul. Aktsiate puhul on varahaldusfirma olnud pikka aega positiivne Potash Corp of Saskatchewani suhtes. Esiteks on tegemist maailma suurima potase (kaaliumkloriid, mida tavaliselt kasutatakse põllumajanduses väetisena) tootjaga, kelle halduses on märkimisväärsed potase varad. Teiseks tõi Mandatum Life välja kõrged sisenemisbarjäärid ja kolmandaks kõrged kasumimarginaalid.

Investorite väljavaated põllumajanduses ja terves toiduainete sektoris paistavad väga lubavad nii lühikeses kui ka pikaajalises perspektiivis. Investoritele, kes plaanivad investeeringuid toiduainete sektorisse on mitmesuguseid valikuid, kuidas kasvavasse sektorisse investeerida, alates investeeringutest põllumajandusmaasse kuni avalike aktsiate ja põllumajanduse tooraineni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960