8. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA hakkab andma toetust ka suurettevõtteile

Uus jõustuv määrus võimaldab põllumajandustoodete ja mittepuiduliste metsasaaduste töötlejaile mõeldud investeeringutoetust saada senisest suuremal sihtgrupil ettevõtjail.

Investeeringutoetus aitab parendada tooteid töötleva sektori konkurentsivõimet, tõsta tulemuslikkust, tagada pikaajalist jätkusuutlikkust, muuta tootmine energia- ja keskkonnasäästlikumaks, teatas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA).

Toetuse taotlejaks võivad olla Eestis registreeritud ettevõtjaid mikroettevõttest suurettevõtteni, seejuures avaneb see võimalus suurfirmadel esmakordselt. Ka mikro-, väikese või keskmise suurusega tulundusühistud saavad toetust taotleda eeldusel, et nad on tunnustatud tootjarühmana piimaveiste, lehmapiima ja selle töötlemisel saadud toote või mahepõllumajandusliku tootmisviisiga seoses.

Ühe taotlusega saab toetust küsida kümme miljonit krooni aastas ning 20 mln krooni programmperioodil 2007–13 kokku. Suurettevõtted võivad toetust saada kuni 25% abikõlbuliku kulu maksumusest, teised kuni 50%. Eeloleva taotlusvooru eelarves on toetusteks raha 157,8 mln krooni.

Toetust saab töötlemiseks vajalike seadmete ja tehnoloogia jaoks, lao- ja tootmishoonete ehitamiseks, renoveerimiseks ja rekonstrueerimiseks, töötlemise ja turustamisega seotud tarkvara, info- ja sidetehnoloogilise seadmete tarbeks, puhastusseadmeteks jms. Toetust saab teatud tingimustel ka kasutatud seadmete ostmiseks. Milliseid kulutusi toetusega hüvitatakse, võib PRIA teatel sihtgrupiti erineda.

Toetuse kättesaamiseks tuleb ettevõtjal kavandatud investeering kahe aasta jooksul ellu viia ning kuludokumendid PRIAsse esitada.

Täpsemad üksikasjad on kirjas põllumajandusministri määruses. Õigusaktid, juhendid taotlemiseks ja vajalikud vormid võib leida PRIA kodulehelt. Taotluste vastuvõtt toimub 15.-29. novembrini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960