6. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väiketootjad otsivad tikutulega söödateravilja

Pikaajaliste tarnelepinguteta lehma- ja seakasvatajad seisavad silmitsi söödateravilja puudusega, sest väiksemate koguste kaupa seda tänavu osta pole.

Kui vilja hind oli madal, läksid paljud Eesti loomakasvatajad välja sellele, et külvasid kogu põllumaa heina täis ja valmistasid ise silo, kuid söödateravilja ostsid väiksemate koguste kaupa sisse. Sellist tootmiskorraldust on toetanud ka asjaolu, et lihatootjad pole rajanud vilja säilitamiseks suuremaid hoidlaid. Tavaliselt mahutab tootja hoidla nädala-paari jagu söödateravilja.

Tallegg ja Ekseko on nende väheste tootjate seas, millele pikaajalised lepingud söödavilja kuni järgmise saagini tagavad. Ettevõtete juht Teet Soorm kinnitas samas, et praegu pole vilja kuskilt saada.

"See oleks pigem küsimus Baltic Agrole, Farm Plantile ja Oilseedsile, miks nad on vilja niimoodi Eestist välja viinud ja tekitavad piima-, liha- ja munatootjaile sellist rallit," kurjustas Soorm. "Soome ja Rootsi ei lase sellisel asjal juhtuda, et kohalik vili niimoodi riigist välja müüakse!"

Piimakarjakasvataja Toivo Kens ütles reedel: "Vilja ei paku praegu mitte keegi. Meil jätkub seda kolmeks-neljaks kuuks, kuid siis tuleb ilmselt söödaratsioon ümber teha."

Kensi sõnul lootsid tootjad sellele, et kui sekkumiskokkuostu otra müüma hakatakse, vilja hind langeb. Seda pole aga juhtunud. Praegu küsitakse odrakilo eest 3.50 pluss käibemaks, kuid seegi vili pole Kensi sõnul nii kvaliteetne, et lehmadele kõik vajalikud toitained annaks.

"Söödavilja puudumise tõttu lehmi tapma ei hakata, kuid ma ei kujuta ette, mida seakasvatusmehed teevad. Sead söövad ju ainult vilja. Viimane Maaleht oli viljaostukuulutusi täis, kusjuures oldi nõus ostma isegi tuulekaeraga vilja," arutles Kens.

OÜ Kõpsta Seafarm juhatuse liige Einar Jakobi tõdes, et otra küll on, kuid tavalisele Eesti tootjale jääb see hinna, suurte koguste, maksetingimuse ja kiire äraveokohustuse tõttu kättesaamatuks. Nimelt müüb PRIA sekkumiskokkuostu otra, ent selle miinimumhinnaks on 2,60 krooni kilo kohta, korraga tuleb välja osta terve silo (300-10000 tonni, olenevalt ladustuskohast - toim), kogu raha üle kanda ja vili ära vedada 30 päeva jooksul.

"Pisut jätkub praegustest varudest," rääkis Jakobi lisades, et Kõpsta sigade toitmiseks kulub 200 t vilja kuus, millest kaks kolmandikku on oder ja ülejäänud söödanisu.

Kõpsta seafarm otsib praegu vilja Maalehte pandud kuulutusega, lubades kiiret maksmist. "Väga kesiselt on söödavilja pakkumisi," märkis Jakobi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960