Trigon: lootsime Seljal läbipaistvat ja selget müüki

Piimafarme jahtiv Trigon lootis Seljale paigutada võlakirjaemissioonist hangitud raha, kuid kaotas investori baasõigusi ning tehingu läbipaistvust taga nõudes väiksemat ostusummat pakkunud Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidule.

Kommenteerib Trigon Farming ASi juhatuse liige Ülo Adamson.

Ma arvan, et Selja perspektiiv on sama, kui piimatööstuses üldse. Ümberkorraldused sõltuvad kindlasti omanikust. Tean, et tehingut lõpuni pole veel viidud. Kui kõik läheb plaanipäraselt, toimub see augustis. Ma saan aru, et teatud huvigrupp eelistas teist ostjat.

Meil on praegu Trigon Dairy Farmingu all kaks piimafarmi, mis on tõusnud Eesti parimateks. Trigon Agri on praegu väga likviidne investor, sest korraldasime hiljuti 350 miljoni Rootsi krooni suuruse võlakirjaemissiooni. Lootsime, et Selja on pärast seda esimene ost, kuid vaatame ringi ka teiste investeeringute järele.

Oleme investoritena ettevaatlikud ja teame, mis on meie hinnalagi. Pakume ratsionaalse hinna. Esialgu tuldi ja pakuti meile võimalust läbirääkimisteks. Siis otsustati, et osakud suunatakse enampakkumisele. See oli mulle üllatuseks, et valiti teine pakkuja, mis lubas vähem maksta, sest meile kinnitati enne, et määravaks saab just hind. Pakkusime omalt poolt maksimumi.

Me lootsime, et ettevõtte müük on läbipaistev ja selge, kuid kitsas ring otsustas, milline pakkumine osanikele esitati. See on ebaprofessionaalne. Selja pole küll börsifirma, kuid seal on palju osanikke ja nendega oleks tulnud arvestada. Osanikud oleksid pidanud saama valida mõlema pakkumise vahel. Ma ei saa meie pakkumishinda avalikustada, kuid võin kinnitada, et see oli kõrgem, kui Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu oma, mis on seotud Selja piima turustamisega.

Ainuke asi, mille poolest meie pakkumine peale hinna veel erines, oli see, et küsisime õigust nõukogu välja vahetada. Mitte, et me seda kohe tegema oleks hakanud. Me isegi ei tahtnud kiiret vahetust, vaid seda õigust. Kui see on puhas ostu-müügitehing, siis ma pole küll näinud ühtegi tehingut, kus üle 50% omandanud investori baasõigusi ei arvestataks.

Meil oli tehingu toimumise tingimuseks, et osanike struktuur vastab seadusele. Soovisime, et osalus vastaks sellele protsendile, mille eest me maksame. Kui osanike vahel tekib palju vaidlusi, on see kahtlemata miinus, mis kahandab ka ettevõtte väärtust. Omanikud peaks juriidilised küsimused enne ettevõtte müüki ära lahendama.

Ühte ütlesime küll kohe, et meie eesmärk pole tegeleda heategevusega. Me oleme börsifirma, kellel on kohustus omanikele aru anda. Muudame ostetud ettevõtted kasumlikeks. Teeme mõnikord muudatusi tööjõu struktuuris ja meie eesmärk on keskenduda ühele põhitegevusele, milleks on piimatootmine.

Me oleme ostnud ka selliseid firmasid, millel on palju kõrvaltegevusi. Müüme need või paneme kinni. Ma ei usu, et näiteks bensiinijaam oleks piimatootmisele oluline ja annaks lisaväärtust. Müüksime bensiinijaama selle valdkonna ettevõttele. Sellised lisavaldkonnad, nagu Seljal, on Eesti piimasektoris paraku tüüpilised.

Jätkame omalt poolt investeeringu otsimist ja oleme kindlasti Seljast huvitatud, kui see müügitehing peaks ära jääma. Kui seal tekib aga palju vaidlust ja asju ei aeta läbipaistvalt, pole välistatud, et distantseerume.

Loe tänasest Äripäevast, kuidas paarisaja omanikuga piimatootja Selja OÜ sipleb muutuste tuules. Selleks telli Äripäev SIIT või osta päevapilet SIIT.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised