13. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piima hind võib edasi kukkuda

Piimakombinaatide rekordkasumid ja pehmem ilm viib piima laovarude kasvuni Uus-Meremaast kuni Californiani, mis võib eelmise aasta parima tootlusega tooraine muuta 2012. aasta üheks viletsaimaks, vahendab Bloomberg.

Maailma suurima piimatootja USA toodang kasvab 2012. aastal 1,8 protsenti, rekordilise 199,7 miljoni naelani ehk 90,6 miljoni tonnini., prognoosis USA põllumajandusministeerium.

Chicago toorainebörsil kaubeldavate piimafutuuride hinnad on nelja aasta tipptasemelt mullu augustis kukkunud 29 protsenti. Juuliks võib Bloombergi poolt küsitletud analüütikute prognooside kohaselt kukkuda piima hind veel 7,8 protsenti, 14,25 dollarile saja naela kohta.

USDA prognoosi kohaselt kasvab USA piimaeksport 30 protsenti, mis muudab aasta ajaloo parimaks karjakasvatajatele, kes suurendavad karja, mis on juba suurim alates 2009. aasta maist. Tootlikus kasvas rekordiliseks ebatavaliselt pehme ilma abil. Pakkumine kasvab ka Austraalias ja Uus-Meremaal. ÜRO poolt vaadeldavates toidukuludest oli möödunud kuul ainus langeja piim.

„Piimalehmad tõesti nautisid ilma,“ ütles INTL FCStone’i analüütik Bill Brooks, kes kasvas üles Missouri piimafarmis ning on analüüsinud tööstusharu juba kaks aastakümmet. „Me näeme piimatoodangu kasvu.“

Mullu tõusid piimafutuuri hinnad 31 protsenti, olles sellega Standard & poor’s GSCI indeksi 24 toorianest suurim tõusja. Alates 30. detsembrist on piima hind kukkunud kümme protsenti. Eile maksis piim 15,45 dollarit saja naela kohta. Vaid maagaasi ja arabica kohvi hind on kukkunud rohkem.

Jaanuaris kasvatati USAs 9,236 miljonit veist, mis oli 16 kuust 14s karja suurendamise kuu. Mullu tootis iga loom keskmiselt rekordilised 21 345 naela ehk 9,7 tonni piima.

Kasvav pakkumine võib kohtuda nõrgema nõudluse kasvuga. Suurim USA põllumajandusostja hiina on plaaninud majanduskasvuks 7,5 protsenti, mis on väikseim majanduskasv alates 2004. aastast.

"Langevad piimahinnad ja kasvav loomasööda kulud võivad sundida farmereid saatma loomi tapamajja," ütles Commodity & Ingredient Hedgeing LLC analüüsi asepresident Chip Whalen. Maisi hind maksis mullu futuurilepingu alusel keskmiselt 6,78 dollarit buššelist. See oli poole aastasaja kõrgeim hind. Ka rekordikõrged lihahinnad võivad meelitada saatma rohkem veiseid lihalettidele.

 Isegi, kui Hiina majanduskasv aeglustub, kasvab USA majandus prognoosi koahselt tänavu 2,2 protsenti. USA piimatarbimine peaks ulatuma tänavu 28,61 miljoni tonnini, mis on kõrgeim alates 1964. aastast. USA, kus elab vaid 4,5 protsenti maailma elanikkonnast, sööb 32 protsenti maailma juustust ja joob 6,2 protsenti maailmas tarbitavast piimast.

2009. aastal maksis keskmiselt piimafutuur 11,56 dollarit. 2011. aastal kasvas see 18,55 dollarile. USDA andmetel teenis USA farm mullu keskmiselt 239 800 dollarit tulu, mis on ajaloo suurim tulu. 2010. aastal oli tulu 158 100 dollarit ja 2009. aastal 70 100 dollarit.

Eelmise aasta hinnarallit vedas eksport. USDA andmetel kasvas mullu USA piima- ja piimasaaduste eksport 2010. aasta 3,69 miljardilt dollarilt 4,78 miljardile dollarile. 

Austraalia piimatoodang võib tänavusel piimaastal, mis algab 1. juulil, kasvada 1,4 protsenti, 9,55 miljardile liitrile.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960