2. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad usuvad põllumajandusse

Põllumajandusse on investeerinud üksjagu Eesti ettevõtjaid, kelle põhitegevuseks on tegelikult hoopis midagi muud.

Osaluse põllumajandusfirmas on nad soetanud, sest usuvad valdkonna perspektiivikusse. "Virtuaalset meelelahutust ja virtuaalset raha usume, aga virtuaalset toitu mitte," põhjendab metsatööstusettevõtte ASi Lemeks juht ja suuromanik Jüri Külvik. "Põllumajandusel on Eestis tulevikku, see tegevusharu on jätkusuutlik ja põlluharimine on meie meelest tore tegevus."

Lemeks ostis Viljandimaal teraviljakasvatusega tegelevas OÜs Sakala Põldur enamusosaluse 2006. aasta jaanuaris. "Metsamaadega kaasnevalt oli meie ettevõtetel üksjagu põllumaid ja kuna põllumaa, mida ei harita, tikub võsastuma, otsustasime seitse aastat tagasi hakata meie omandis olevaid maid väärtustama läbi maaharimise," räägib Külvik. "Põllumajandust on võimalik efektiivselt siduda metsamajandusega. Põllumajanduses tegev kombainer või traktorist saab talvel töötada metsatraktoril või võsahakkuril. Põllumajanduses kasutatavat traktorit on võimalik rakendada talvel metsatöödel."

Külviku sõnul on PRIA makstavad toetused olulised eelkõige konkurentsi kontekstis, kuna kõikjal Euroopas subsideeritakse põllumajandust. "Kui ei makstaks teistele Euroopa põllumajandustootjatele, saaksime kindlasti hakkama ilma toetusteta," lisab ta.

Võru transpordifirma OÜ Võru Trans ainuomanik Tõnis-Koit Pihu otsustas tõsisemalt põllumajandusega siduda mullu, kui ostis kaks suurt piimafarmi - Võhandu Põllumajanduse OÜ ja OÜ Väimela Majand. Piimatootmist juhivad pojad Toomas ja Peeter, pereisa Tõnis-Koit on nii-öelda investori rollis. "Võru Transi poolt on tehniline tugi põllumajandusmasinatele ja -seadmetele - meil on heal tasemel töökoda," räägib Tõnis-Koit Pihu ja lisab, et loomulikult saavad nad ka transpordiga aidata.

Pereisa kinnitusel otsustas ta põllumajandusse investeerida, sest tegu on jätkusuutliku tootmisega. "Põllumajandus ei hüple nii palju nagu näiteks transport," võrdleb Tõnis-Koit Pihu. "Samuti on põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder välja öelnud perspektiivi tõsta oluliselt piimatoodangut ning rõhutanud, et PRIA toetused uute lautade ehitamiseks peavad jätkuma." Pihu sõnul valmib Võhandu Põllumajandusel sel aastal uus lüpsilaut, mille ehitamiseks saadi PRIAlt toetust.

ASi Maag Grupp nõukogu liikme Roland Lepa sõnul on neil ilmselgelt usku põllumajandusse. "Tegelikult oleksime me huvitatud piimakarja oluliselt rohkem investeerima, aga kõike tuleb teha võimaluste piires," sõnab Lepp. "Nigula Piim kuulub meile ja seal oleme me kõvasti ümber ehitanud ning edasi arenenud. Väikeosalus OÜs Kirbla sattus meile pooljuhuslikult ja praegu oleme seal tegelikult passiivsed osanikud."

Surju vallavanema, endise riigikogu liikme Jaanus Männiku kinnitusel ei hoia ta oma 12-protsendilist osalust piimafarmis OÜs Surju PM tulususe pärast. "See võib tunduda natuke kõrgelennuline, aga minu jaoks on see seotud oma kodu, missiooni ja oma olemisega," lausub ta. "Eesti põhiressurss on see, et meil on inimese kohta nii palju põllumaad ja metsa. Samas ei tohiks maad väliskapitalile maha parseldada. Kui sa eelistad olla sulane oma kodus, siis kodu kauaks ei ole ja sind ei hoia siin enam miski kinni."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960