2. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Strateeg: pikaajaliselt ostke toorainesektori aktsiaid

Van Otterloo & Co.  peainvesteerimisstrateeg Jeremy Grantham soovitas osta pikaajalistel investoritel toorainekompaniide aktsiad, mis peaksid järgmisel paaril aastakümnel pakkuma võrdlusindeksitest paremat tootlust, kuna tooraine kättesaadavus halveneb, vahendab Bloomberg.

„Olen veel veendunum kui aasta eest, et toorainete hinnad on vältimatult tõusmas,“ kirjutas ta fondi kvartaliraportis. „Tootjad teenivad teiste ettevõtete kulul, kes peavad tulema toime kõrgemate toorainete kuludega.“

"Investorid, kes vaatavad investeerimisel kaugemale kümnest aastast, peaksid liikuma püsivalt selles suunas, et võtta tooraineinvesteeringud oma peamiste portfellis olevate paberite hulka,“ kirjutas ta. Tema lemmikuteks on farmide ja metsade omanikud.

Noppeid Granthami kvartalikirjast.

„Keegi, kes usub igavesse eksponentsiaalsesse kasvu  piiratud maailmas on kas hull või analüütik,“ kirjutas ta viidates analüütik Kenneth Bouldingile.

Paistab, et me oleme umbes viie aasta kaugusel kroonilisest üleilmsest toidukriisist, mis tõenäoliselt ei taandu palju aastakümneid, vähemalt seni, kuni üleilmne rahvastik on oluliselt langenud oma tõenäolisest tipust üheksa miljardi inimese juurest 2050. aastal. Üldine eeldus on, et me peame tõstma toidutootmist 2050. aastaks 60-100 protsenti, et vähemalt tagasihoidlikult varustada kaloritega 9+ miljardit inimest ning lisaks pakkuda rohkem liha kiiresti kasvavale keskklassile arenevas maailmas. Üldiselt arvatakse, et selle eesmärgi alumine eesmärk on saavutatav.

„Ma usun, et see on ülemääraselt optimistlik,“ kirjutas ta. „Parimal juhul jõuame me tasemele, mida me ei suuda hoida. Palju tõenäolisem on see, et me ei jõua lähedalegi, kuna meil on liiga palju tehaseid, mis muudavad toidutootmise kasvavalt keeruliseks, kuigi see peaks olema lihtne.

Teraviljakasvatuse produktiivsus on kasvanud aastakümnelt aastakümnesse 1970. aasta 3,5 protsendilt 1,5 protsendile. Paljud efektiivsed teraviljakasvatajad jõuavad klaasseinani, kus täiendab produktiivsuse kasv hektarilt läheneb nullile. Veepuuduse probleemid kasvavad punkti, kus kasvava niisutuse  võidud nullib põhjavee kaotus ja muldade sooldumine. Halvad farmipraktikad hävitavad põllumajandusmaad pikaajalise jätkusuutliku tootmisvõimekuse hoidmise  asemel. Täiendav tulu väetise kasutamisest langeb, kuna 50aastaga on kasvanud väetise kasutus viiekordseks. Ilmastiku ebastabiilsus kasvab, eriti üleujutuste ja põudade näol, kuid ka kasvava kuumuse tõttu. Lisaks kasvavad veel väetiste ja kütuse hinnad kiiresti.

Isegi, kui me üleilmselt suudaksime kõiki rahuldavalt ära toita, muudaks sisendite pidev hinnatõus kasvaval hulgal inimestele toidu rahaliselt mitte kättesaadavaks. See on põhiteema, mis tihti unustatakse.

Paistab, et mitmed teravilja importivad maad ei ole siiani 2008. aasta šokist üle saanud. Riikides nagu Egiptuses nägid inimesed oma pere-eelarves toidukulude kasvu 40 protsendini. Sellisel tasemel võib sotsiaalne surve muutuda ekstreemseks, olles tõenäoliselt üheks Araabia kevade põhjustajaks. Iga hinnatõus sellelt tasemelt võib viia sotsiaalse kollapsini ja immigratsioonilaineni, mida ei ole veel kunagi rahuajal kogetud. Järgmine teravilja hinna kahekordistumine oleks katastroofiline.

Inimesed üldiselt, meedia, finantsturud ja valitsused alahindavad väga hullusti neid riske. Ainult mõnede maade sõjavägi nagu USAs ja Suurbritannias paistavad sellese suhtuvat mõistlikult.

Pikaajaliselt energiakulude tõus ja absoluutne naftapuudus muutuvad teisejärguliseks probleemiks toidupuuduse kõrval, põhjustades kõrged hinnad. Seevastu metallide kättesadavus paistab järgmisel paaril aastakümnel väikese probleemina.

„Pikaajaline investor peaks omama portfellis toorainekompaniide aktsiaid vähemalt 30 protsenti portfellist,“ kirjutas ta 22 leheküljelises raportis. „Järgmine teine tulu saaja ressursisurvest on kvaliteetaktsiad. Ressursid moodustavad väiksema osa nende müügihinnast ning kõrged kasumimarginaalid kaitsevad neid rohkem marginaalisurve eest.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960