16. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolumbias võtavad kokapõllud kakaolt pinda

Kokaiin on Kolumbias stabiilsema hinnaga tooraine, kui šokolaadi tooraine kakao, vahendab Bloomberg.

Šokolaadi valmistamisel kasutatavate kakaoubade hind on tänavu kukkunud 40 protsenti, kuid lehtede kulud, mida kasutatakse kokaiini valmistamiseks, on hinda hoidnud, selgus politsei ja kasvatajate andmetest.

Kartused Elevandiluuranniku pakkumise katkestuse  ja Euroopa nõudluse nõrgendamine ähvardab muuta aastakümne pikkust kampaaniat Kolumbias, kus kokaistandustelt võtab maad kakaokasvandus. Narkootikumi tootmine varustab rahaga mässulisi.

„Kui te püüate investeerida kakao kasvatamisse ja saate hindadest kahjumi, siis tuleb põllule keegi, kes maksab kohe raha millegi muu kasvatamise eest, mis muudab põllumeeste valiku lihtsamaks,“ ütles Kolumbia kakaokasvatajate föderatsiooni Ciro Alfonso Ramirez.

2011. aastal kasvas kokalehtede kasvatamise pind 3,2 protsenti ehk kiiremini, kui kakao kasvatamiseks mõeldud põllumaa pindala. Kakaokasvatus on võtmestrateegia, et võõrutada Kolumbia farmereid koka lehtede kasvatamises.

Väiksem kakao nõudlus võib suruda sel aastal hinna 2200 dollarile tonnist. Kolumbias maksavad kakaooad umbes 3000 peesot ehk 1,65 dollarit kilogrammist. Kokalehed, mis on kokaiini valmistamise põhitooraine, toovad farmerile 2300 peesot kilogrammist. Nende lehtedest valmistatud massi saavad farmerid müüa vähemalt 1,8 miljoni peesoga kilogrammist, selgus valituse statistikast.

„Kakao on kobakas, seda on raske müüa pool tonni korraga ja viia turule, kui elad asulatest eemal,“ ütles Washingtoni Ladina-Ameerika büroo analüütik Adam Isacson. „koka on väike ja sul on piisavalt inimesi, kes tulevad sellele ise järele.“

Enam kui 62 000 perekonda kasvatavad kokalehti võrreldes 16 000 perekonnaga, kes kasvatavad kakaoube.

Kolumbia valitsus püüab vähendada tänavu kokaiinitoodangut 25 tonni võrra 320 tonnile, mis oleks kahe aastakümne väikseim toodang. Vähem narkotulu ja sõjaväe rünnakud on nõrgendanud mässulisi ja vähendanud alates 2002. aastast terrorirünnakuid, mis aitas meelitada mullu Kolumbiasse rekordilised 13,2 miljardit tonni rahvusvahelisi investeeringuid.

Püüdes meelitada rohkem farmereid eemale kokalehtede kasvatamisest kakaoube kasvatama on osa Kolumbia ambitsioonist mööduda kakaokasvatuselt naabrist Ekvadorist  Lõuna-Ameerika suuruselt teiseks kakaokasvatajaks Brasiilia järel. 2018. aastal on Kolumbial potentsiaali toota 250 000 tonni kakaoube võrreldes mulluse 37 000 tonnise toodanguga.

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960