1. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märg vili ajab kuivatid umbe

Tänavune väga hea teraviljasaak on kehvade koristusilmade tõttu niiskem ja kuivatust vajava vilja hulk ning kuivatusaja pikenemine on ummistanud viljakuivatid.

Enamik kuivatitest on suutelised vastu võtma vägagi limiteeritud koguses märga vilja ja osa kuivatitest on märja vilja vastuvõtu ajutiselt sootuks peatanud. Mida kauem aga märg vili seisab, seda kehvemaks muutub vilja kvaliteet ja väheneb viljakasvataja tulu.

"Vilja kuivatamine on suur peavalu," tunnistas Viljandimaal tegutseva Saaremärdi-Jaagu talu peremees Jaan Kõverjalg. "Kui vähegi on viljavõtuilma, on kombainid põllul. Kõik vabad katusealused on märga vilja täis topitud ja vilja tuli kuivatitesse nii palju peale, et see lämmatas nad ära."

Näiteks ASi Farm Plant Eesti kuivati Viljandis ei võta alates selle nädala pühapäevast enam üldse märga vilja vastu. "Veel mõned nädalad tagasi võtsid nad vastu põllult kogutud vilja niiskuseprotsendiga kuni 22," rääkis Kõverjalg, kes on kasutanud Farm Plant Eesti kuivatusteenust. "Seejärel hakkasid nad latti allapoole tõmbama ehk alandasid niiskusesisalduse 20 peale, siis 18 peale ja lõpuks 16 peale ning nüüd ei võta isegi seda vastu."

Farm Plant Eesti vilja tootejuht Marge Pähkel ütles, et kui mõned teised kuivatid olid juba varem märja vilja vastuvõtu miinimumini viinud, püüdsid nemad kuni viimase minutini klientidele vastu tulla. "Pühapäeva lõunast panime ka meie märja vilja vastuvõtu ajutiselt kinni, sest kuivatust ootava vilja järg on nii pikk ees," rääkis Pähkel ja lisas, et tõenäoliselt saavad nad mingeid koguseid taas sisse võtta järgmisel nädalal, eelkõige pikaajalistelt ja kuivatuslepingu teinud klientidelt.

Pähkel meenutas, et ka 2008. aastal oli väga palju märga teravilja, ent tänavu on olukord hullem mitme teguri kokkulangevuse tõttu. "Esiteks on tänavu väga hea teraviljasaak," loetles ta. "Samas on aga ilm koristuseks kehv ja viljatera niiskus kõrge. Lisaks jäi kevad tänavu hiljemaks ja seetõttu valmib vili hiljem ning koristusaeg on selle võrra lühem."

ASi Tartu Mill ostujuhi Leonid Dulubi kinnitusel on neil kuni 50 püsiklienti, kelle vilja kuivatamisega saavad nad kindlasti hakkama. "Kui me varasematel aastatel saime kuivatusteenust pakkuda ka lisaklientidele, siis tänavu me paraku neile jah-sõna öelda ei saa," lausus Dulub.

ASi Baltic Agro tootejuht Mihkel Salum ütles, et kui ta varasematel aastatel on näinud kurja vaeva, et kuivatitele lubatud viljamahtusid täis saada, siis tänavu suudavad nad vaevu oma lepingukliente teenindada. Baltic Agrol endal viljakuivateid pole, nad ostavad kuivatusteenust sisse ning vahendavad seda teraviljakasvatajatele.

"Muide, enamus meie klientidest on need, kellel on ka oma kuivati olemas, aga nad nägid juba kevadel ette, et on tulemas väga hea saak, ning soovisid lisaks kuivatusvõimsust saada," lisas Salum. "Need teraviljakasvatajad aga, kellel endal üldse kuivatamisvõimalust ei ole, on tänavu tõsises hädas."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960