11. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: Venemaa ootab Eestist valmistoodangut

Elusloomade asemel eelistab Venemaa selgelt valmistoodangut, ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder pärast kohtumist Vene kolleegi Nikolai Fjodoroviga.

"Vastastikuse kaubavahetuse edendamisel Venemaaga on ühiseid huvisid," lisas ta.

"Arutasime minister Fjodoroviga võimalusi Eesti-Venemaa kaubavahetuse edendamiseks. Lahendus tuleb leida Euroopa Liidust elusloomade impordikeelule ja me otsime Venemaaga kokkuleppe võimalust" märkis Seeder. "Fjodorov andis oma ametnikele korralduse välja selgitada, millistel tingimustel saab Eesti kvoodi piires tariifivabalt sealiha Venemaale eksportida," lisas ta.

Eesti peamine huvi on piima ja piimatoodete ning liha ja lihatoodete eksport, kus Venemaa lähiaastail isevarustatust ei saavuta, lisaks kala ja kalatooted. Samuti on Eesti huvitatud teadus- ja arendusalasest koostööst. Tihe koostöö on saavutatud taimekaitse valdkonnas, Eesti Maaülikool ning Sankt Peterburi Riiklik Agraarülikool on algatanud rahvusvahelise klastri "Agrotehnopol" loomise.

Kahe riigi ministrite hinnangul on hästi käivitunud Eesti-Vene põllumajandusalane konsultatiivrühm, mille järgmine istung toimub 24.–26. oktoobrini Eestis. Konsultatiivrühma raames näevad ministrid võimalusi üleskerkivate küsimuste, sh tollitariifide kiiremaks lahendamiseks ning impordi ja ekspordi alase vastastikuse informeerituse tõstmiseks.

Helir-Valdor Seeder on Venemaa eelmise põllumajandusministriga kohtunud kolmel korral, tänavu mais ametisse asunud Nikolai Fjodoroviga kohtuti täna esmakordselt. Eelmisel aastal sõlmiti Eesti ja Venemaa vahel ka põllumajanduse koostöölepe.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960