Autor: Raivo Sormunen • 28. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helenius vahetab Venemaal 710 ruutkilomeetrit maad

Stockholmi börsiettevõtte Trigon Agri nõukogu esimees Joakim Helenius vahetab Venemaal 71 000 hektari ulatuses maad.

Trigon Agri vahetab oma Samaras ja Stavropolis asuvad ning vastavalt 45 000 ja 33 000 hektari suurused põllumajandusmaa tükid Venemaal Rostovis asuva 71 000hektarise põllumaa vastu. Lisaks maksab Trigon Agri tehingule 15,1 miljonit eurot lisaks.

"Rostovi oblastis ülevõetaval maatükil on neli tugevat konkurentsieelist iseloomustavat tunnust," märkis Helenius. Esiteks on ta suurte ekspordisadamate lähedal, regiooni silmas pidades ajalooliselt hea sademete hulgaga, maatükk on ühtne tervik ning vähetähtis pole ka märkimisväärne niisutussüsteemide ehitamise võimalus. "Need neli faktorit üheskoos lubavad uuel Rostovi tootmismaal pakkuda märksa suuremat ja stabiilsemat kasumit võrreldes Trigon Agri vahetavate maatükkidega," lisas ta.

Tehingu kinnituseks on Trigon Agri teinud juba kuue miljoni eurose ettemakse, ülejäänud makse tuleb teha järgmise aasta neljandas kvartalis.

Börsifirma märgib aruandes, et põllumaade vahetusega peaks ettevõte teenima tänavu neljandas kvartalis 20 miljonit eurot erakorralist tulu, mille tulemusena kasvab märkimisväärselt 2012. aasta kasum ning aktsia raamatupidamishind.

Trigon Agri märgib, et vahetatavad maad (Samara ja Stavropol) on hinnatud hetkel bilansis 29,2 miljoni euro väärtuseks ning selle aasta üheksa kuuga tekistasid need kaks maatüki grupile 4,2 miljoni eurose EBITDA (kulumieelne ärikasum) kahjumi.

Trigon Agri teenis tänavu üheksa kuuga 59,9 miljonit eurose käibe, mida on 5% enam kui aasta eest. Käibe kasvule aitas kaasa teises kvartalis üle võetud Väätsa Agro, mis on aidanud tõsta piimaüksuse käivet aastataguselt 4,4 miljonilt 7,1 miljoni euroni.

Grupi EBITDA kasum langes aastatagusega 12,97 miljonilt 7,43 miljoni euroni ja perioodi puhaskahjumiks kujunes 6,7 miljonit eurot. Aasta varem teeniti 4,3 miljonit eurot kasumit.

Trigon Agri aktsia maksab hetkel Stockholmi börsil 5,65 Rootsi krooni ehk on eilsel sulgemistasemel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960