Autor: Juuli Laanemets • 28. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet ootab metsatehingute andmed

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel on tähtajaks esitamata rohkem kui pooled teatised III kvartali metsatehingute kohta.

Seetõttu alustab amet käesolevast nädalast nende äriühingute ja füüsiliste isikute teavitamist, kelle osas on alust arvata, et nad on jätnud metsa või metsamaterjaliga seotud ostu-müügitehingute andmed maksuhaldurile esitamata.

Äriühingud ja füüsilised isikud, kes on ostnud või müünud kasvavat metsa või metsamaterjali, peavad esitama kvartalile järgneva kuu 10. kuupäevaks maksu- ja tolliametile raieõiguse ning metsamaterjali müügi- ja ostutehingute teatise. Teatise andmed saab esitada e-maksuametis/e-tollis.

Teatises esitatud metsatehingute informatsiooni alusel otseselt maksustamist ei toimu, info kogumise eesmärgiks on tagada aus konkurents metsandusturul ja õiglane metsatulu maksustamine.

MTA teeninduskorralduse osakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul saavad maksude tasumisest kõrvalehoidvad isikud kasutada riigile tasumata maksuraha oma tegevuses ja müüa niimoodi oma toodangut odavamalt.

„Lisaks ebaausale konkurentsile jääb maksuraha laekumata ka riigikassasse, mistõttu kannatavad omakorda riigi poolt elanikele pakutavad turvalisust ning heaolu tagavad teenused. Eriti oluline on maksuhalduri tegevus aga selliste pettuste ennetamisel ja avastamisel, kus lisaks riigimaksude tasumata jätmisele küsitakse riigilt makse tagasi,“ ütles Reitmann.

Reitmann rõhutas, et maksõigsuse kontroll ei piirdu kalendriaastaga ja kuna metsamüügi andmed on infosüsteemis, siis tegeleb maksuhaldur maksud tasumata jätnud isikutega ka 2-3 aasta pärast. „Tagajärgede osas peab sellisel juhul arvestama sellega, et lisaks maksmata jäänud tulule tuleb tasuda ka intressi 0,06% päevas,“ lisas Reitmann.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960