Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 29. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: Ida-Viru põllumehed tahavad rohkem välismaale müüa

Tuleval aastal välisturgudega oma plaane siduvate Ida-Virumaa firmade seas on enamuses tööstusettevõtted, aga ka põllumajandussektori esindajaid. 

SEB klientidest Ida-Virumaa ettevõtetel on järgmiseks aastaks investeerimisplaanid, näitab SEB poolt maakonna ettevõtteklientide seas korraldatud kiirküsitlus. Ettevõtetest 39 protsenti kavatseb tuleval aastal olla aktiivsem eksporditurgudel ning 19 protsenti kõigist küsitletutest kavatseb siseneda uutele turgudele.

Järgmisel aastal kavandab investeeringuid 75 protsenti küsitletud 37 ettevõttest, kusjuures pooled firmad kavatsevad investeerida üle 30 000 euro.  

Uuendustegevusi toodete või teenuste vallas kavandab järgmisel aastal 47 protsenti vastanutest. Innovatsiooniplaane ei ole koduturule orienteerunud ettevõtetel. 

Vastanutest 28 protsenti kavatseb töötajaid juurde võtta ning küsitluse valimi põhjal on oodata vähemalt 40 töökoha lisandumist Ida-Virumaale, kuid siin mängivad oma rolli konkreetselt ühe ettevõtte värbamisplaanid. 72 protsenti vastanutest töötajate arvu ei muuda. 

Vastanutest 81 protsenti näeb 2013. aastal käibe kasvu, kusjuures 61 protsendi arvates kasvab käive kuni kümme protsenti.  

SEB panga esindajad külastavad oktoobris ja novembris ligikaudu 900 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet kõigis 15 maakonnas. Selle nõustamisprojekti raames viib SEB läbi ka küsitluse, kus maakondade ettevõtted saavad anda hinnanguid oma 2013. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960