Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enefit280 õlitehases toodeti esimene põlevkiviõli

Eesti Energia käivitas Narva lähedal Auveres edukalt esimese uue põlvkonna Enefit280 õlitehase ning tootis esimese barreli põlevkiviõli.

„Täna on õige hetk öelda, et uus tehnoloogia kui selline töötab,“ ütles Eesti Energia juhatuse liige ja kütuste valdkonna juht Harri Mikk.

Enefit280 põlevkiviõli tehases kasutatav tehnoloogia on senisest efektiivsem, keskkonnasõbralikum ning tehas suurema ühikvõimsusega kui ettevõtte senised tootmisseadmed. Käivitusmeeskonda kuulusid insenerid nii Eesti Energiast kui ka seadmeid tarninud ettevõtetest.

„Sellise mastaabiga tehase käivitamine on keerukas protsess. Viis kuud, mis jäid tehase mehhaanilise valmimise ja esimese põlevkiviõli vahele, on uue tehnoloogia juurutamise mõttes lühike aeg,“ ütles Harri Mikk.

„Meie enda tehase inimesed, eesotsas õlitööstuse juhi Igor Kondi, juhatuse liikme Aleksandr Kaidalovi, Enefit280 projekti juhi Priit Ploompuu ning käivitusprotsessi juhi Jaanus Ratturiga on teinud head tööd,“ kinnitas ta.

Kuumkäivituse käigus viidi juba mehaaniliselt valmis ja süsteemide kaupa „tühjalt" testitud tehas stabiilsele tootmisrežiimile. Kuumkäivituse alguses kuivatati ja puhastati süsteemid õli põletamisel saadavate suitsugaaside ja auruga. Seejärel lisati protsessi põlevkivi, et hakkaks tekkima ka protsessi toimimiseks vajalik tahke soojuskandja tuhk. Kuumkäivituse viimaseks etapiks on tehase võimsuse tõstmine projekteeritud parameetriteni.

Eesti Energia alustas esimese uue põlvkonna tehnoloogiat kasutava Enefit280 õlitehase ehitust 2010. aasta kevadel ja tööd kestsid kaks aastat. Uue õlitehase rajamisse on tänaseks investeeritud 206 miljonit eurot.

Üks Enefit280 õlitehas lisab tänasele Eesti Energia tootmisvõimsusele aastas ligi 2 miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit kuupmeetrit uttegaasi. Tehasega on integreeritud 35MW auruturbiin, mis kasutab ära õlitootmisel tekkiva jääksoojuse, tootes sellest elektrit. Tehases hakkab tööle 80 inimest, kelle hulgas on nii kogenud spetsialiste Eesti Energia Õlitööstusest kui ka uusi töötajaid.

Aastaks 2016 plaanib Eesti Energia välja arendada põlevkivist vedelkütuste tootmise kompleksi, kus toodetud vedelkütused on kvaliteetsemad kui seni toodetav põlevkiviõli ning neid saaks kasutada tänastele normidele vastava mootorikütusena. Selleks soovib ettevõte rajada juurde veel kaks Enefit280 õlitehast ja järeltöötlustehase. Kokku saaks laiendatud vedelkütuste tootmises otseselt tööd ligi pooltuhat inimest ning toodangu maht võimaldaks katta kogu Eesti vedelkütuse vajaduse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960