Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1. jaanuarist saavad omavalitsused kasutada maamaksu infosüsteemi

Alates 1. jaanuarist 2013 saavad kohalikud omavalitsused maamaksu ja selle soodustuste ning vabastuste arvutamisel abivahendina kasutada Maa-ametis valmivat maamaksu infosüsteemi (MAKIS), mille kaudu näeb riiklike andmebaaside andmeid ja saab teha neist väljavõtteid.

MAKIS-e esialgse versiooni kaudu avaneb juurdepääs alusandmetele, mille allikaks on rahvastikuregister, maakataster, kinnistusraamat, riigi kinnisvararegister ja keskkonnaregister (läbi Maa-ameti kitsendusi põhjustavate objektide infosüsteemi). MAKIS-ega on seotud ka aadressiandmete süsteem (mis muuhulgas saab hoone olemasolu kohta infot nii ehitisregistrist kui ka Eesti topograafilisest andmekogust).

Seega saavad omavalitsused tänu MAKIS-ele teavet maaüksuste, maakasutuste, maksumaksjate, maksuvabade maade ja koduomanike soodustuste kohta. Näiteks tuleval aastal kogu Eestis jõustuva kodualuse maa maamaksusoodustuse määramiseks on omavalitsustel maamaksu infosüsteemi kaudu võimalik kontrollida:

• kas katastriüksuse sihtotstarve maakatastris on elamumaa või maatulundusmaa, mis sisaldab õuemaa kõlvikut;

• kas aadressiandmete süsteemi andmetel asub sellel maal hoone;

• kas sellel maal asuvas hoones on maksumaksja elukoht vastavalt rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmetele.

Maamaksu infosüsteem ongi mõeldud eelkõige omavalitsuste halduskoormuse vähendamiseks ja peab täies mahus valmima 2015. aastaks. Seejärel saavad omavalitsused kogu maamaksu ja selle vabastuse arvutuse ning andmete kontrolli läbi viia MAKIS-es ning edastada andmed otse Maksu- ja Tolliametile.

MAKIS-e kasutamiseks on soovi avaldanud kõik 226 kohalikku omavalitsust.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960