Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kevvai: Järelevalve toimingute tegemise tasu sõltub tegelikest kuludest

1. jaanuarist tõusid kümnendiku võrra Veterinaarameti järelevalvetasud.

Toidu- ja veterinaarjärelevalve toimingute tegemise eest võetava tunnitasu määr 2013. aastal on 10,3 eurot.

Otsus puudutab ligi 10000 ettevõtjat, kellega antud teemal diskussiooni ei astutud. Ettevõtjatele on probleemiks pidev maksumäära tõus, tasud on alates 2011. aastast tõusnud kokku tervelt kolmandiku võrra.

Järelevalvetasu võetakse tunnitasuna tunni täpsusega, see tähendab, et iga alustatud tund loetakse järgmiseks täistunniks. Arvesse ei võeta järelevalvetoimingu tegemise paika kohaleminekuks kulutatud aega.

Uurisime Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ja kalanduse asekantsleri Toomas Kevvai käest, millest selline tõus tingitud on.

„Toidujärelevalvetasu võetakse peamiselt mitteloomse toiduga seotud ning jaekaubandusettevõtetes tehtavate järelevalvetoimingute eest. Järelevalvetasu määr sõltub vastavalt seadusele Veterinaar- ja Toiduameti tegelikest kuludest järelevalvele. Järelevalvetasu tunnitasu määr arvutatakse igal aastal uuesti lähtuvalt eelmise aasta tegelikest kuludest ning sõltub muuhulgas ka näiteks järelevalvega seotud transpordikuludest, näiteks kütus ja proovide võtmisega seotud kuludest jms. Mis puudutab üksiku ettevõtte tasandit, siis on oluline silmas pidada, et erinevalt riigilõivudest, kus ettevõtted maksavad vastavat tasu olenemata sellest, kas nende ettevõttes konkreetselt järelvalvetoiminguid tehakse siis järelvalvetasu, makstakse vaid konkreetse järelevalveaja eest.“ selgitas Toomas Kevvai.

Toidujärelevalve tasude kohta saab lähemalt lugeda: http://www.vet.agri.ee/?op=body&id=517

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960