Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putko: Lääne-Virumaa põllumehi seob ühistegevus 

Suurimad edusammud Lääne-Virumaa põllumajandussektoris olid seotud ühistegevusega.

Rakvere Piimaühistu, mis koondab 20 erineva suurusega piimatootmisettevõtet, müüs eelmise kalendriaasta jooksul kokku üle 30 000 tonni toorpiima, mis on umbes 1/3 Lääne-Virumaal toodetud toorpiimast. Ühistu liikmed pakkusid aastaringselt maakonnas tööd enam kui 300 inimesele.

Ühistu tegeles aktiivselt liikmete koolitamisega. Suurimaks kordaminekuks selles valdkonnas oli kahtlemata juulikuine ühine koolitusreis Iirimaale tutvumaks sealse põllumajandussektoriga, mida aitas korraldada Alltech Eesti OÜ.

Kuid piimaühistu arengut tuleb vaadata koos oma liikmete arenguga. 2012. aastat võib kindlasti iseloomustada suuremahuliste investeeringutega piimatootmise arendamisse. Ühistu liikmetest koguni 7 ettevõtet tegid investeeringu uue lauda ehitusse või olemasoleva rekonstrueerimisse. 2012. a jooksul valmis Vaeküla Suurtalu OÜ robotlüpsifarm, mis oli esimene omataoline Lääne-Virumaal ning hetkel ehitatakse teist robotlüpsifarmi Roela Suurtalu OÜ-s.   

Järjepidevalt tegeletakse oma liikmete toodangu turustamisega ning eesmärgiks on piimaühistu liikmetele tagada stabiilselt kõrge piimahind. Rakvere Piimaühistu turustab oma toorpiima läbi EPIKO TÜ, olles üheks viiest EPIKO liikmesühistust. EPIKO TÜ müüs 2012. a keskmiselt üle 200 t toorpiima päevas. Tänu EPIKO tegevusele on liikmed saanud stabiilselt head piimahinda ning piimarahade maksed on toimunud õigeaegselt. EPIKO eesvõtul on loodud liikmetele erinevad finants- ja krediteerimisvõimalused, mille edasiarendamisega jätkuvalt tegeletakse.

Piimaühistu fookus on suunatud ka üha enam oma liikmetele sisenditeostuks paremate tingimuste loomisele. Rakvere Piimaühistu on 2011. augustis loodud sisenditeostu keskühistu Farm In üks kaheksast liikmesühistust. Farm In ühendab peaaegu 800 põllumajandusettevõtet ning see kuulub 100 %-liselt Eesti põllumeestele. Farm In eesmärk on varustada oma liikmeid tootmissisenditega ning luua liikmetele võimalused parematel tingimustel ja soodsamate hindadega hankida tootmiseks vajalikke sisendeid. Farm In aitab muutuda Eesti põllumeestel konkurentsivõimelisemaks ning tagada põllumajandusettevõtete jätkusuutlikkust, luues neile võimalused kasulikumatel ja parematel tingimustel soetada sisendeid. Farm In tegevuse arendamine haakub ka Rakvere Piimaühistu ühe olulisema arengusuunaga hetkel.

Rakvere Piimaühistu alustas 2011. aasta sügisel oma liikmete praakloomade ja pullvasikate müüki. Sellest tegevusest arenes välja eraldi ühistu 2012. a juunis Rakvere Lihaühistu näol, mis tegeleb Virumaa loomakasvatajatest ühistu liikmete loomade realiseerimisega. Lihaühistul on juba 19 liiget ning mitmeid ettevõtteid, kes läbi ühistu loomi müüvad. 2012. aasta jooksul müüdi ühiselt üle 1200 praaklooma ning enam kui 1100 pullvasikat. Üks olulisimaid koostööpartnereid on lihaühistu jaoks siinse regiooni suurim lihatööstus – Rakvere Lihakombinaat. Ette on näha lihaühistu tegevuse laienemist 2013. aastal ning uute liikmete juurdevõtmist ja tegevussuundade arendamist.

Eelmise kalendriaasta suure saavutusena teraviljasektorist tuleks vaieldamatult ära mainida Põllumeeste ühistu KEVILI elevaatoriprojekti ehitustööde algus Roodevälja külas Lääne-Virumaal. Ehitatava elevaatorikompleksi näol on tegemist uusima, kaasaegseima ning 100 %-liselt Eesti põllumeestele kuuluva viljahoidla, -kuivatus ja -sorteerimiskompleksiga. Suur osa Lääne-Virumaa teravilja ning rapsikasvatusega tegelevatest ettevõtetest on Põllumeeste ühistu KEVILI liikmed.

Ühistegevus, ühiselt tegutsemine ning koostöövalmidus on märksõnad, mis iseloomustavad suurt osa Lääne-Virumaa põllumeestest. Valdav osa neist on koondunud erinevatesse ühistutesse, millel on omad kindlad eesmärgid ja tegevusalad. Kui vaadata seda, kui paljude ühistute liikmed on Rakvere Piimaühistusse kuuluvad ettevõtted, siis võiks neid vast kutsuda kõige ühistumeelsemateks ettevõteteks Eestis. Kõik neist on loodud Rakvere Lihaühistu liikmed ning olles Rakvere Piimaühistu liikmed, on nad selle ühistu kaudu EPIKO ja Farm In ühtedest liikmetest. Mitmed piimaühistu liikmetest on ka Põllumeeste ühistu KEVILI ja Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi liikmed. Ning suurem osa neist kuulub ka Virumaa Põllumeeste Liidu liikmeskonda, mis tegeleb siinse regiooni põllumeeste huvide esindamisega.

Priit Putko Rakvere Piimaühistu ja Lihaühistu tegevjuht

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960