Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti põllumehed astuvad viimase sammu põllumajandustoetuste võrdsustamiseks

7.-8. veebruarini toimub Euroopa Ülemkogu, kus saab lõpliku kuju ühenduse eelarve aastateks 2014-2020.

Tänu põllumeeste eelnevatele aktsioonidele – allkirjade kogumine, „ÜPP Balti traktor“ jt – on meile algselt pakutud 58% tase EL otsetoetuste keskmisest pisut suurenenud, kuid mitte nii palju, et see põllumehi rahuldaks. Head tööd toetuste võrdsustamiseks on teinud nii Eesti-Läti-Leedu valitsusjuhid, põllumajandusministrid kui ka europarlamendi saadikud.

5. veebruaril kogunevad Eesti põllumehed taas Tallinnasse Raekoja platsile protestiaktsioonile, et nõuda võrdseid konkurentsitingimusi Euroopa Liidus.

Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresidendi Jaan Sõrra sõnul on see loodetavasti viimane põllumeeste protestiaktsioon ÜPP teemal. „Oleme teinud kõik endast oleneva, et Brüsselisse jõuaks Balti põllumeeste ühissõnum: ELi aluspõhimõtted – solidaarsus ja võrdsus – väljenduvad karjuvalt ebavõrdsete põllumajandustoetuste valguses vaid sõnades. Tehke sõnad teoks, siis muudavad ka põllumehed oma tänaseks väljakujunenud arvamust „lõuad pidada ja edasi teenida“, mis meenutab kangesti ühte läbielatud liitu“, sõnas Jaan Sõrra.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus peab täiendavaid jõupingutusi ja aktsioone meie põllumeeste konkurentsitingimuste võrdsustamiseks väga oluliseks. „Novembri ülemkogu tulemusi analüüsides valitseb täna reaalne oht, et Eesti põllumajandustoetused langevad 2014. aastal võrreldes tänavusega üle 13%, sest siseriiklike toetusi enam maksta ei tohi. Sellega ei saa mingil juhul leppida, arvestades meie toetuste niigi ebavõrdselt madalat taset,“ ütles Roomet Sõrmus.

Kutsume kõiki meie toetajaid ja Eesti toidu eelistajaid 5. veebruaril kell 16.30 Tallinnasse Raekoja platsil toimuvale meeleavaldusele ja Bonzo kontserdile, kuhu on rääkima kutsutud kõigi parlamendierakondade esindajad, põllumajandusminister ja Tallinna linnapea. Kell 17.30 süütame ühiselt heinapaki, mis on signaaliks Via Baltica trassil kuni Läti piirini paigutatud heinapakkide süütamiseks. Pakume linnarahvale ka ehtsat mulgi putru.

Sellega anname märku, et EL ühine põllumajanduspoliitika on oma aja ära elanud ja vajab tõsist reformi, mis arvestaks solidaarsust ja võrdsust EL liikmesriikide vahel – see tuleb „ära põletada“. Juhime tähelepanu samuti nn euroheina probleemile, mis ka uues ÜPP-s pole tänaseni lahendust leidnud – võrdset hektaritoetust saavad nii need, kes kasvatavad põllukultuure kui ka need, kes heina lihtsalt üks kord aastas niidavad või põllule maha purustavad.

Heinapakid paigutatakse trassile juba 2. veebruaril ja tähistatakse plakatitega „Võrdsed võimalused Balti põllumeestele“. Lõkked jätkuvad Lätis, pidulik tule üleandmine toimub Ikla piiripunktis kell 17.30.

Euroheinarullide süütamiseks oleme palunud abi meie erakondade noortekogudelt, kes hakkavad tulevikus meie poliitikat kujundama. Isamaa ja Respublica Liidu, Keskerakonna, Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna noortekogude liikmed olid meelsasti nõus meid aitama.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960